ВІННИЧЧИНА

Підпільний цех з виготовлення деревного вугілля виявили податкові міліціонери Вінниці. У полі між двома лісосмугами неподалік від обласного центру підприємливий чоловік встановив 12 металевих ємностей об’ємом 10 кубометрів кожна, в яких дерева твердих порід перепалювали на цінне вугілля. Бригада найманих робітників — чоловіки з довколишніх сіл — жила і працювала тут, серед поля. Ночували і відпочивали у вагончику, харчувалася в імпровізованому наметі, готуючи їжу на плиті від газового балона.
Оплачувалася праця, за словами робітників, з розрахунку 18 копійок за кілограм готового палива. З кожної партії, закладеної в печі деревини, виходило 500—700 кілограмів вугілля. Втім, зізнаються чоловіки, за тиждень роботи грошей вони ще не отримували.
Оперативники податкової міліції виявили більш як 80 кубометрів дров твердих порід дерев, понад 6 тонн розфасованого деревного вугілля (у роздрібній торгівлі таке паливо продається по 25—30 грн. за трикілограмовий мішок). Документи, що дозволяють проводити подібний вид підприємницької діяльності, на момент огляду виробництва були відсутні, тому роботу цеху припинили.