Сьогодні делегація міських голів планує приїхати на позачергову сесію Верховної Ради, аби народні обранці почули їхню позицію стосовно фінансової політики держави. Вони переконані: заветований Бюджетний кодекс — удар по місцевому самоврядуванню та громадам. 

Про це вчора йшлося на прес-конференції за участю представників місцевого самоврядування, зокрема Ніни Мельник, хотинського селищного голови (Сумська область), Михайла Родницького, теплицького селищного голови (Вінницька область) та інших.

«Я сподіваюся, що до нас прислухаються всі політичні сили, і вето Президента буде подолане», — зазначив Богдан Гусак, голова ради сільських та селищних голів при Кабінеті Міністрів.

Однак, скажімо, деякі політологи вважають, що можливості подолання Верховною Радою вето Президента на закон про зміни до Бюджетного кодексу мінімальні. Таку думку висловили на прес-конференції директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала та політичний експерт РR-групи Polіttech Ярослав Макітра.

На переконання Віталія Бали, якби регіонали удосконалили закон і подолали вето глави держави, то отримали б лише більше прихильників. А загалом, за його словами, поява нових політиків з регіонів дасть можливість втілити цікаві ідеї для формування бюджетів на місцях.

У свою чергу, Ярослав Макітра переконаний, що зміни до Бюджетного кодексу підсилюють позиції Юлії Тимошенко, зокрема в очах місцевих громад. І в разі ухвалення цих змін Віктор Ющенко вже не зможе контролювати та впливати на формування місцевих коштів. Партія регіонів, на його думку, не ризикне перед виборами руйнувати нинішню систему формування бюджетів.