Конституцією України передбачено створення належних, безпечних та здорових умов праці для всіх категорій працівників, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, що повністю відповідає сучасним світовим тенденціям у розвинутих країнах та вимогам Глобального плану дій ВООЗ щодо збереження здоров’я працюючого населення.
Водночас в умовах економічної, екологічної та демографічної кризи в структурі населення України спостерігаються руйнівні тенденції, що призводять до скорочення трудового потенціалу — зменшується питома вага молодших вікових груп як резерву трудового потенціалу, cкорочується загальна чисельність працездатного населення (порівняно з 2001 роком на 2,5 млн. осіб), а також чисельність населення, зайнятого в економічній сфері (на 33,1%).
Відмова від принципу переважного медичного обслуговування працюючого населення призвела до майже повної ліквідації медичних установ цільового призначення (МСЧ, здоровпунктів на підприємствах), скорочення посад цехових лікарів-терапевтів (в 11,2 разу), кількості стаціонарних ліжок — у 3,3 разу. Ці необачні дії призвели до різкого погіршення здоров’я працюючого населення. Професійні хвороби зараз виявляються у виражених формах, що не підлягають реабілітації. Звичайним явищем стало діагностування одночасно кількох професійних захворювань у одного і того ж працівника. Нині кожний третій працюючий потребує негайного оздоровлення або лікування. Почастішали випадки раптової смерті на робочому місці.
За таких темпів погіршення професійного здоров’я вже у 2015—2020 роках потреба в трудових ресурсах у провідних галузях промисловості зможе бути задоволена лише на 38—44%. Це загрожує колапсом виробництва в таких галузях, як металургійна, хімічна та коксохімічна, вугільна, гірничо-збагачувальна, енергетична промисловість.
Загальновідомо, що здоров’я нації, де основу становить працююче населення, є запорукою успішного економічного розвитку держави, натомість його погіршення може становити загрозу для національної безпеки. На жаль, в умовах нових економічних відносин зусилля власників підприємств передусім спрямовані на отримання надприбутків, навіть за рахунок нещадної експлуатації та втрати здоров’я працівників. Обурливих форм набуває безвідповідальне використання дитячої праці на важких і шкідливих роботах. Це результат соціальної короткозорості і неусвідомлення простої істини — що виробництву потрібен не хворий, а здоровий працівник. Такий підхід підриває будь-яку перспективу і перш за все інноваційний розвиток держави.
Визнаючи здоров’я кожного члена суспільства за найвищу цінність держави, що є запорукою могутності її трудового потенціалу, як складову національної безпеки країни, ми, вчені та лікарі України, наполягаємо на об’єднанні зусиль роботодавців, науковців, лікарів, громадськості та їх спрямування на забезпечення здоров’я і зміцнення трудового потенціалу нації.
Наголошуючи на визначальній ролі власників підприємств у створенні безпечних та здорових умов праці на робочих місцях, звертаємося до роботодавців і підприємців з вимогою суворого дотримання Законів України «Про охорону праці» та «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя» насамперед у частині збереження здоров’я працюючих.
Розраховуючи на розуміння гостроти та актуальності проблеми збереження і зміцнення трудового потенціалу України з боку роботодавців і підприємців та усвідомлення ними необхідності державницького підходу до її вирішення, настійливо рекомендуємо:
При плануванні та здійсненні економічної діяльності враховувати основні принципи Конвенцій та Рекомендацій Міжнародної організації праці в частинах дотримання вимог гігієни праці та профілактики профзахворювань на виробництві.
Постійно дбати про поліпшення медичного обслуговування працівників — підвищення якості планових медичних оглядів та наближення медичної допомоги до робочого місця (відновлення МСЧ, здоровпунктів), передбачивши необхідні витрати на охорону здоров’я при плануванні бюджетів підприємств.
Сприяти у здійсненні систематичного поточного контролю за станом умов праці на підприємстві з боку органів санепідслужби, проведенні гігієнічної атестації робочих місць та на цій основі здійснювати планові технічні, технологічні, організаційні заходи з поліпшення умов праці.
Утілювати обов’язкове проведення психофізіологічної експертизи для тих категорій працівників, трудова діяльність яких вимагає підвищеної відповідальності в умовах високого нервово-емоційного напруження.
Забезпечувати у повному обсязі потреби працівників у санітарно-побутових приміщеннях та засобах індивідуального захисту у відповідності з вимогами охорони праці та санітарного законодавства.
Запроваджувати принципи матеріального заохочення працівників до здорового способу життя та збереження здоров’я на робочому місці.
На нашу думку, це лише основні заходи в комплексі невідкладних дій, які повинні реалізуватись в державі і до яких повинна бути прикута увага уряду, роботодавців, працівників і широкої громадськості.
В. Бардов — член-кор. АМН України, Д. Варивончик — д. м. н., В. Веселовська — професор, заслужений лікар України, Н. Веселовський — академік НАН України, Ю. Вороненко — член-кор. АМН України, В. Геєць — академік НАН України, віце-президент НАН України, Б. Глухенький — професор, д. м. н., А. Єна — професор, д. м. н., П. Костюк — академік НАН та АМН України, академік РАН, Герой України, Ю. Кундієв — академік НАН та АМН України, І. Лубянова — к. м. н, ведучий науковий співробітник ДУ «Інститут медицини праці АМН України», С. Максименко — академік АПН України, С. Малюта — член-кор. НАН України, В. Марієвський — професор, д. м. н., А. Нагорна — професор, д. м. н., заслужений діяч науки та техніки України, В. Нетяженко — член-кор. АМН України, Л. Періг — академік АМН України, В. Підгорський — академік НАН України, І. Погоходня — академік НАН України, О. Резніков — член-кор. НАН та АМН України, А. Сердюк — академік АМН України, А. Ситник— академік НАН України, О. Созінов — академік НАН України, академік УНАН, І. Трахтенберг — академік АМН України, член-кор. НАН України, Т. Харченко — головний лікар ДУ «Інституту медицини праці АМН України», заслужений лікар України, В. Цапко — професор, д. м. н., В. Чернюк — професор, д. м. н., В. Чехун — академік НАН України, М. Чумаченко— академік НАН України, В. Широбоков — академік НАН України, О. Яворовський — член-кор. АМН України.