Учора в клубі Кабінету Міністрів експертам представили законопроект «Про місцевий референдум». Вступне слово міністра юстиції Миколи Оніщука зачитав директор департаменту конституційного та адміністративного права Мін’юсту Владислав Федоренко.
Наголошувалося, що унормування поняття місцевого референдуму та його основних принципів не вирішує питання організації та проведення місцевих референдумів. Окрім того, не гарантує належного виконання рішень, прийнятих територіальною громадою. А відсутність чіткої відповіді на запитання «Чи забезпечено нині державою право територіальної громади на волевиявлення шляхом місцевого референдуму?» є серйозним прорахунком національного державо- та правотворення. Очевидно, переконаний міністр, що суб’єкти законодавчої ініціативи зобов’язані розробити і у найкоротший термін подати на розгляд парламенту якісний законопроект «Про місцевий референдум», який грунтувався б на комплексних оцінках представників територіальних громад, відповідних інститутів, науковців, українських і зарубіжних експертів.
Використання позитивного досвіду проведення місцевих референдумів у незалежній Україні, врахування попередніх помилок і прорахунків у цій сфері, помножені на «професіоналізм Кабінету Міністрів» та «мудрість Верховної Ради», дадуть змогу прийняти дієвий Закон «Про місцевий референдум», переконаний М. Оніщук.
Під час засідання круглого столу.

Фото Сергія АНІЩЕНКА (Укрінформ).