Із таким закликом Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко звернулася до сільгоспвиробників, відкриваючи всеукраїнський День поля у селі Майському, що в Синельниківському районі на Дніпропетровщині. Ціна, яку нині пропонують за зерно (а його, за словами міністра аграрної політики Юрія Мельника, зібрано вже близько 20 мільйонів тонн), не є окупною, наголосила прем’єр, вона не дає змоги мати прибуток і розвивати господарство. Тому треба пережити цей перший спекулятивний попит і дочекатися кращої ціни за кілька місяців. А поки що аграрії можуть покладатися на дію заставних цін і на закупівлі Аграрного фонду, куди, як запевнила Прем’єр-міністр, уряд щодня спрямовуватиме додаткові кошти і який уже набирає обертів. За словами Ю. Тимошенко, для підтримки прийнятного для виробників рівня цін на зерно в Аграрному фонді передбачено 3 млрд. грн. на закупівлю зернових.
Прем’єр заявила, що аграрний комплекс на сьогодні єдиний в Україні дає позитивний приріст відносно благополучного 2008 року. І пообіцяла, що уряд зробить усе для того, щоб підтримати аграрний комплекс у нинішніх складних умовах кризи, засилля монополій, в умовах, коли не спрацьовує банківська система, пропонуючи неприйнятні відсотки під кредити. «Державна підтримка сільського господарства в 2009 році перевищить мільярд доларів», — зазначила Ю. Тимошенко.
І незважаючи на те, що держбюджет отримує сьогодні на 30 відсотків доходів менше, ніж торік, уряд відновив дотації сільгоспвиробникам. «Ми заплатимо фермерам цю підтримку, яку обіцяли: закупимо сільгосптехніку і віддамо за лізингом більше, ніж у благополучному минулому році», — запевнила прем’єр. І саме підтримка держави, як відзначив голова облдержадміністрації Віктор Бондар, дозволила Дніпропетровщині у 2008-2009 роках закупити майже 700 одиниць нової техніки, яка вже працює на нинішніх жнивах.
Прем’єр-міністр України оглянула слов’янську виставку-демонстрацію агроінновацій (так відтепер називатиметься всеукраїнський День поля), де цього року на площі 120 гектарів презентують свою продукцію і послуги понад 100 компаній — провідні виробники та постачальники сільгосптехніки, агрохімії, насіння. У другій половині дня відбулося відкрите засідання уряду, на якому було розглянуто важливі документи, спрямовані на підтримку аграрного комплексу України.
Дніпропетровська область.