24 липня 1990 року на флагшток перед будинком Київської міської ради було вперше піднято жовто-синій прапор, освячений у Софійському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм. Таке рішення ухвалила Київрада завдяки голосам депутатів від демократичних сил.

 

Після цієї події державний прапор став утверджуватися як символ незалежної держави. 23 серпня 1991 року, після провалу путчу Державного комітету з надзвичайного стану (ГКЧП) у Москві, група народних депутатів внесла жовто-синій прапор до сесійної зали Верховної Ради тоді ще Української РСР. 4 вересня український прапор замайорів на куполі парламенту. Державний прапор України було затверджено постановою Верховної Ради 28 січня 1992 року.

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів указом Президента України від 23 серпня 2004 року було визначено відзначати щороку 23 серпня День Державного прапора України. Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як  чисте, мирне, безхмарне синє небо  над жовтим хлібним ланом — символом мирної праці та достатку.