Сьогодні в парламенті має відбутися позачергова сесія, скликана за ініціативою фракції БЮТ, котра зібрала 151 підпис народних депутатів. До порядку денного попередньо включено низку питань, пов’язаних із кадровими призначеннями в уряді, внесенням змін до держбюджету-2009 та до законодавчих актів про вибори Президента України, проект закону про особливості проведення заходів із фінансового оздоровлення банків, зміни до Конституції про строк повноважень Верховної Ради АР Крим, місцевих рад, сільських, селищних голів та обмеження депутатської недоторканності.
Однак наскільки плідною виявиться позачергова сесія і чи зможе розглянути такі серйозні питання, залежатиме насамперед від політичних домовленостей.
Закону про зростання соціальних стандартів — мінімальних зарплат, пенсій і прожиткового мінімуму, на негайному розгляді якого наполягає Партія регіонів, у попередньому порядку денному сесії немає. Тоді як регіонали продовжують наполягати, що підвищення заробітної плати і пенсій повинно стояти на порядку денному першим. Інакше вони знов блокуватимуть парламентську трибуну.
«Ми вважаємо, що це — першочергове питання, яке повинно стояти на порядку денному», — заявив Віктор Янукович під час робочої поїздки на Закарпаття. За його словами, регіонали готові також розглянути й інші закони, запропоновані коаліцією та їх підтримати, якщо ці закони позитивно впливатимуть на перебіг майбутніх виборів. Зокрема, біло-блакитні готові голосувати за зміни до закону про вибори Президента в частині скасування відкріпних посвідчень та формування виборчих комісій з представників кандидатів у президенти. Але перша частина ультиматуму залишається незмінною.
«Партія регіонів дасть можливість провести позачергову сесію у п’ятницю, 24 липня, якщо першим питанням порядку денного розглядатиметься питання про зростання соціальних стандартів, — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович. — У мене є підстави сподіватися, що буде розуміння, а якщо не буде розуміння, то не буде ніякої сесії».
У свою чергу, бютівці стверджують: хто ініціював скликання позачергового засідання, той і «замовляє музику». За словами представника фракції БЮТ Валерія Писаренка, для того щоб внести до порядку денного закон про зростання зарплат і пенсій, згідно з Регламентом необхідно, щоб ініціатори цього питання — Партія регіонів — зібрали не менш як 150 підписів і оголосили про позачергове засідання.
Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін так пояснив сформований порядок денний позачергової сесії: «Перше питання, яке ми розглядатимемо, — це прийняття закону про особливості проведення заходів із фінансового оздоровлення банків. Його прийняття створить усі умови для того, щоб Україна отримала черговий транш міжнародної фінансової допомоги». Крім того, за його словами, серед питань, на розгляді яких наполягає БЮТ, виплата компенсацій НАК «Нафтогаз-Україна». «Прийнявши такий закон, ми створимо всі умови для того, щоб Україна своєчасно і в повному обсязі підготувалася до нового опалювального сезону», — відзначив депутат.
Якщо регіонали і бютівці не домовляться і парламентську трибуну надалі буде заблоковано, треба попередити депутатів про зрив сесії, — вважає народний депутат від «Нашої України» Володимир В’язівський. «Кожна зірвана сесія лише поглиблює протистояння в парламенті та погіршує економічну ситуацію в державі, — стверджує депутат. — Одні блокують, інші шукають приводи, щоб не домовитись. Краще б ті фінансові потоки, які направлені на організацію позачергових заблокованих засідань парламенту, були переорієнтовані на погашення молодіжних житлових кредитів, виплати молодим матерям, пенсії та інші соціальні потреби».
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також не бачить можливості ухвалення на позачерговому засіданні 24 липня закону про зростання соціальних стандартів, запропонованого Партією регіонів. Під час робочої поїздки на Дніпропетровщину глава парламенту пояснив, що стаття 83 Конституції України дозволяє розглядати на позачергових сесіях парламенту лише ті питання, які було внесено ініціаторами скликання цієї сесії. Тож для розгляду парламентом ініціатив регіоналів необхідно, щоб саме вони були ініціаторами позачергової сесії.
Тим часом сьогодні до парламенту мають намір з’їхатися міські голови та представники місцевих рад. За словами міського голови Запоріжжя Євгена Карташова, градоначальники вимагають від Партії регіонів та всіх політичних сил зібратися в парламенті й на позачерговому засіданні подолати вето Президента на закон про внесення змін до Бюджетного кодексу України, оскільки цей закон, на думку керівників міст, розв’язує руки місцевим громадам. Ще одна вимога місцевої влади до парламенту — проголосувати за мажоритарну систему виборів місцевих рад.