Українському БТА Банку вдається демонструвати відмінні фінансові показники

У багатьох компаніях кінець півріччя традиційно означає підбиття підсумків. Цього року й економіці країни загалом, і окремим компаніям, зокрема, хвалитися особливо нема чим. Особливо сумними підсумки півріччя стали для банківського сектору. Проте з кожного правила, як відомо, є винятки. У даному разі — приємні. За результатами діяльності в першому півріччі важкого для фінансової системи країни 2009 року, БТА Банк зберіг і підтвердив свої позиції стабільного та надійного. Навіть у найнесприятливіші періоди він вчасно й у повному обсязі виконував усі свої зобов’язання перед клієнтами, зберігаючи при цьому високу якість обслуговування. Прибуток банку за червень досяг 14 697 тис. грн. Показник тим більше значущий, що банківська галузь у цілому зазнала збитків на 14,3 млрд. грн.

Позитивними, на відміну від багатьох конкурентів, є й інші цифри. Банк — один з небагатьох продовжує кредитувати економіку, допомагаючи підприємствам країни вижити під час кризи. Клієнтський кредитний портфель (брутто) банку за півроку (із 1 січня цього року) зріс на 281 490 тис. грн. і становив на 1 липня 1 569 088 тис. грн. Суворе виконання своїх зобов’язань перед клієнтами в частині депозитних договорів дозволило БТА Банку зберегти довіру вкладників. Лише за останній місяць приріст за строковими вкладами фізичних осіб становив 1 119 тис. грн., а за поточними рахунками фізичних осіб — 3 050 тис. грн.

Фінансові показники діяльності дали змогу банку завоювати досить високі позиції на ринку банківських послуг України.

Зокрема, станом на 1 червня банк посідав 17-те місце за розміром власного капіталу серед майже 200 фінустанов України.

Показники достатності капіталу і ліквідності гарантують його здатність до виконання усіх своїх зобов’язань перед клієнтами, незалежно від коливань валютних курсів та будь-яких інших зовнішніх негативних подій.

Високу надійність позицій українського БТА на ринку підтверджують висновки незалежних експертних організацій і рейтингових агентств. У березні 2009 року банк підтвердив свій довгостроковий кредитний рейтинг за Національною шкалою на рівні uaBBB (стабільний), присвоєний рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг». Цей рейтинг відповідає інвестиційному рівневі та підтверджує високу кредитоспроможність банку. В лютому 2009 року банк одержав, а в липні в черговий раз підтвердив рейтинг надійності банківських вкладів на рівні 4 (висока) за 5-бальною шкалою. Згідно з даним рейтингом банк стабільно входить до десятки найкращих.

Інспекційна група Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за результатами планової перевірки БТА Банку визнала, що не має до нього претензій стосовно виконання графіка обов’язкових платежів. Усі суми перераховуються в термін і в повному обсязі. Це означає, що вкладники можуть бути спокійні за свої гроші. У наш час це неабияка перевага. БТА, у свою чергу, може розраховувати на довіру клієнтів, яких стає дедалі більше. В банку, для якого криза — пусте, просто не може бути інакше.