Український державний центр радіочастот та НКРЗ не стомлюються проводити роз’яснювальну роботу стосовно введення бази ІMEІ-кодів мобільних телефонів. 
Як писав «Голос України», з 1 вересня всі мобілки поділять на «білі» (легальні), «сірі» (нелегальні) та «чорні» (крадені). Якщо пристрій крадений — його заблокують, а коли законність перетину українського кордону буде під сумнівом — прийде смс-повідомлення про те, що апарат перенесено до «сірого» списку й у разі нереєстрації за три місяці його від’єднають від мережі.
Так планують боротися із крадіжками мобільних, адже такий апарат (після звернення в міліцію) УДЦР одразу заблокує. Крім того, оскільки тіньовий ринок до цього часу процвітав в Україні, «від нововведення виграє насамперед держава, адже повернути близько 1,5—2 мільярдів гривень у бюджет, якому так не вистачає цих коштів, — дуже корисно», — вважає експерт ринку телекомунікаційних технологій Юрій Гончарук. За його словами, позитивних моментів від введення бази даних ІMEІ набагато більше, ніж негативних наслідків. Адже виграє і покупець: «Людина справді отримує сертифікований, зареєстрований та легально ввезений апарат», — упевнений експерт.
Не приховують задоволення від дій влади й представники легальних роздрібних мереж, у яких так звані «радіоринки» по всій країні не лише відбирали левову частку покупців, а й змушували знижувати ціни. «Після запуску системи кодів ІMEІ мобільні телефони в Україні можуть подорожчати на 10%», — заявив президент одного з відомих холдингів Володимир Колодюк. «Таке підвищення цін — незначне й довгостроковим не буде», — заспокоїв він.
Однак тим, чий старий телефон підключений до мережі мобільного оператора до 1 вересня 2009 року (незалежно від місця придбання та законності отримання), хвилюватися немає чого. Усі вони будуть автоматично внесені до «білої» бази даних. Перевірити старий телефон можна буде з 30 вересня — після того, як УДЦР обробить інформацію, надану операторами станом на 1 вересня.
***
А тим, хто вже сьогодні планує придбати новий апарат у легальних продавців, УДЦР рекомендує перевіряти легальність у магазині чотирма простими способами:
Перевірте, чи ІМЕІ-код, написаний під акумулятором апарату, збігається із кодом на коробці.
Набрати *#06# — на екрані з’явиться ІМЕІ телефону, котрий має бути таким самим, як на самому телефоні та коробці.
Надіслати смс-повідомлення на номер 307 — отримаєте відповідь із зазначенням коду — це означатиме, що апарат легально потрапив на територію України.
Попросити продавця перевірити телефон через сайт УДЦР 
www.ucrf.gov. ua/uk/іmeі_base — введені дані мають підтвердитися.