До природних складнощів нинішніх жнив, через які виборювати кримський мільйон тонн зерна довелося майже місяць, додалися  й економічні.
 
 Жниварі оголосили бойкот державній хлібозаготівлі на знак протесту проти грабіжницьких закупівельних цін зернотрейдерів, які намагаються скупити урожай по 500 гривень за тонну. На їхню думку, створено Кабміном і аграрними відомствами штучні умови, за яких більшість кримських господарств перетворюються на банкрутів, а чимало не зможуть належно провести осінній засів.
Влада півострова підтримала протести аграріїв, бо, як заявив на прес-конференції заступник голови уряду автономії Микола Колісниченко, «Кабмін України не реагує на прохання і пропозиції з урегулювання цін на зерно в інтересах сільгоспвиробників». Зокрема, введений з початку літа новий держстандарт знижує класність зерна настільки, що майже мільйон тонн кримського зерна з високим вмістом білка й клейковини може бути визнано нестандартним і переведено із продовольчого в фуражне, а невдовзі перепродано за кордоном за вищу ціну. Відтак аграрії зазнають величезних збитків. Першими це відчули ті, хто почав здавати зерно на елеватори за новими стандартами: із 108 тонн зерна 67,7 відсотка визнано некласним.
Кримські аграрії вважають, що не приступили до закупівлі Аграрний і Резервний фонди України в інтересах саме зернотрейдерів. На них же працює й те, що Аграрний фонд під час укладання договорів на закупівлю вимагає майже півтора десятка довідок, ще й наполягає, щоб сільгосппідприємства за власний кошт страхували зерно, яке здають на зберігання в хлібоприймальні пункти.
Дозволяє зернотрейдерам диктувати свої монопольні ціни й те, що досі не організовано роботу агродомів й агробірж. Тож владники автономії закликали селян почекати з продажем власного зерна, доки уряд України визначиться з ціною. А ще — закликали хліборобів до кінця тижня завершити збирання очікуваного півмільйона тонн  зернових, щоб упередити втрати рожаю від ураганів, які знову насуваються на Крим.