Так вважає заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, котрий звернувся до Генерального прокурора Олександра Медведька та міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука стосовно визначення статусу земель регіонального ландшафтного парку «Трахтемирів» та законності використання його території приватними структурами.
Цю проблему було порушено цього тижня низкою українських ЗМІ, зокрема, у програмі «Попередження» з Миколою Вереснем на Першому Національному телеканалі. М. Томенко нагадав, що свого часу ландшафтний парк мав унікальні пам’ятки археології, історії та природи, які згодом було безповоротно знищено. Натомість, наголосив заступник глави парламенту, на території регіонального заповідника починають з’являтися об’єкти приватного значення, що в принципі суперечить чинному законодавству України та Указу Президента України від 1 грудня 2008 року «Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів», якими чітко сформульовано подальшу стратегію розширення земель природно-заповідного фонду. «Невизначеність статусу заповідних земель, коли де-юре земля знаходиться у державній власності, а де-факто належить приватним структурам, була також використана останніми для обмеження доступу до заповідника як пересічних громадян, так і експертів», — зазначається у зверненні М. Томенка.
Беручи до уваги надзвичайну важливість збереження заповідного природного фонду України, заступник Голови Верховної Ради просить Генпрокурора та міністра охорони навколишнього природного середовища провести перевірку статусу земель, які використовуються на сьогодні під мисливське господарство на території регіонального ландшафтного парку «Трахтемирів», законності їхньої забудови та підстав обмеження доступу до заповідника. «Історичні землі «Трахтемирова» не можуть бути власністю кількох осіб та місцем для проведення мисливських заходів», — сказав М. Томенко.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.