На Сумщині хліба вродили на славу — з кожного гектара ранніх зернових у середньому збирають близько 32 центнерів зерна. Урожай озимої пшениці й того більше — майже 35 центнерів на круг.
За оцінками, якщо природа жнивної пори не втне ніякої каверзи, валовий збір зернових на Сумщині становитиме принаймні 1,6 мільйона тонн — трохи менше минулорічного.
Звісно, уникнути втрат зерна можливо, лише витримуючи швидкий жнивний темп. Треба завершити косовицю злакових до кінця місяця, щоб не допустити осипання хлібів.
Досягти цього непросто, і господарникам доводиться розраховувати на свої сили. Розрекламована урядом цьогорічна фінансова підтримка — мізер. Якщо торік Сумщина отримала від держави 4 мільйони гривень, то нинішнього «аж» 64 тисячі. Зрештою, така «підтримка» для місцевих селян не в новинку, тож переважна більшість з них самостійно вирішує фінансові ребуси.
Як і в попередні роки, головним каменем спотикання, якому під силу звести нанівець увесь хліборобський важкий труд і сподівання, є низькі ціни на зерно. Знов умови диктують трейдери, котрі з вправністю фокусників перетворюють продовольче збіжжя на фуражне і збивають закупівельні ціни.
 
Сумська область.