Борги перед аграріями вимірюються мільйонами 
Як свідчать результати прокурорських перевірок, майже в кожному районі розповсюджені факти порушень законодавства про оплату праці аграріїв, не скрізь проводяться розрахунки з селянами за оренду земельних та майнових паїв, виявлено привласнення коштів, отриманих за реалізацію розпайованого майна, інші грубі порушення законодавства. Чому саме селяни виявляються такими беззахисними перед злодіями та шахраями? Знайти відповідь на це запитання надзвичайно важливо для кожного, хто не хоче бути обдуреним.
Невиплати стали традицією
Причому прикрою. Вже багато років поспіль зарплатні борги проходять червоним рядком у статистичних звітах, причому левова частка їх нерідко перепадає саме на сільського трудівника. Не було виключенням і перше півріччя, яке завершилось із боргами у 2,6 мільйона гривень.
Сказати, що ніхто не докладав жодних зусиль, щоб не подолати їх, було б неправдою. Тільки завдяки втручанню правоохоронних структур борг вдалось зменшити на півтора мільйона гривень. А це значить, що в тисячі родин годувальники таки принесли від кілька сотень до кілька тисяч гривень. Для тих, кому до рук не так часто потрапляють живі гроші, це справжня перемога. Але святкують її далеко не всі. Найбільші борги залишаються у Городоцькому, Кам’янець-Подільському, Старокостянтинівському, Полонському районах, де люди вже втратили всяку надію отримати своє.
На жаль, це стосується не тільки заробітків, а й плати за оренду та майнові паї. Нерідко останні зникають безслідно, а винуватців того, куди дівається людське майно, знайти так важко. Не виняток і випадок, що стався в одному із СТОВ Чемеровецького району. Тут відповідальні працівники товариства продали майже триста голів худоби. Факти, коли господарства пускають під ніж цілі стада худоби, давно не рідкість. Так намагаються вирішити фінансові проблеми. Але у цьому випадку горе-керівники швидше дбали про власні інтереси, ніж про достаток громади. Адже ніхто так і не запитав у людей про згоду на продаж спільного майна. В результаті, як пізніше зазначить прокуратура в ході розслідування кримінальної справи, співвласникам майнових паїв цього господарства було завдано шкоди більш як на 360 тисяч гривень. Вину керівників вже доведено в суді, але люди отримали від цього хіба що моральне задоволення. Бо ні грошей, ні худоби вже не повернути.
Обіцянок дедалі більше, прибутки дедалі менші
В обіцянки і розмови про заможніше життя на селі вже ніхто не вірить. Навіть якщо вони даються на державному рівні. Не став винятком і президентський указ стосовно збільшення плати за земельний пай до трьох відсотків від його вартості. Цифра названа давно, та попри це в області середній розмір орендної плати становить лише 2,6 відсотка. Втім, є райони, де навіть і до цієї цифри не дотягують. Найменше платять у Теофіпольському та Красилівському районах, де середній розмір плати за паї становить, відповідно, 1,8 та 1,9 відсотка. Якщо врахувати, що площі земельних наділів не такі вже й великі, то стане зрозумілим — людям перепадає справжній мізер.
Та найгірше — й ці гроші не доходять до їхніх власників сповна. Загалом подільським селянам за оренду землі заборгували близько двох мільйонів гривень. І навіть правоохоронцям не вдається повернути ці борги сповна. За документами прокурорського реагування відшкодовано вдесятеро менше від заборгованої суми.
Причини такого стану завжди знаходяться: і фінансова криза, і відсутність кредитів, і старі договори, де зазначені низькі процентні ставки...
Із фермерів — у власники
Не таким щедрим і солодким, як це уявлялось раніше, став для багатьох і фермерський хліб. Спробувавши самотужки підняти цю цілину, багато хто вирішує залишити таку невдячну справу. В поле зору прокуратури потрапили й факти порушення законодавства. Останнім часом із фермерських господарств вийшло понад дві сотні людей. Водночас вони стали власниками земельних ділянок загальною площею більше півтисячі гектарів. Все б нічого, та, як з’ясували правоохоронці, робилось це не завжди законно.
Так, прокуратурою Ярмолинецького району встановлено: голова одного з фермерських господарств вирішив зробити подарунок — передати кілька гектарів землі у власність людям, котрі зовсім на це не заслуговували. Насамперед тому, що не мали жодного стосунку до згаданого СФГ. Але його керівник надала до райдержадміністрації зміни до статуту, в яких безпідставно зазначила вказаних осіб як членів свого фермерського господарства. Потім було зовсім нескладно внести цих осіб до протоколу розподілу земельних часток. А далі ще простіше — виготовили технічну документацію з передачі наділів у власність. Ось так на підставі підроблених документів троє псевдочленів СФГ стали власниками майже семи гектарів землі. Неважко підрахувати, коли в одній кишені додалось, то, значить, в іншій — щезло. І це справді так, бо шкода державним інтересам вимірюється більш як сімдесятьма тисячами гривень.
На загальному фоні мільйонних заборгованостей і невиплачених паїв це може здатись і не такими вже великими сумами. Але в селі сьогодні дорожать кожною гривнею. Гроші важко заробити, а ще важче — отримати зароблене.
 
Хмельницька область.