130 тисяч 786 гривень повинна сплатити за рішенням суду компанія-вирощувач льону на користь Машівської сільської ради, що в Семенівському районі. Як компенсацію шкоди, завданої самовільним зайняттям земель. Це найбільша сума такої компенсації за всю історію області.

 

Заподіяні збитки обраховано за спеціальною методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України. Розрахував розмір шкоди уповноважений на це орган — Державна інспекція з контролю за використанням і охороною земель в Чернігівській області. Самовільно були захоплені і використовувались 216 гектарів. За площею це поки що найбільша в області ділянка самозайнятих земель.

За правовим статусом ця земля — невитребувані паї колишніх працівників СТОВ «Україна» села Машеве. У вересні 2008 року Чернігівською міжрайонною природоохоронною прокуратурою було встановлено, що ТОВ використовувало їх без відповідного рішення райдержадміністрації про передачу в оренду землі, взагалі без будь-яких документів, без встановлення меж земельної ділянки на місцевості й, що головне, безоплатно.

Ще 4 вересня 2008 року за фактом перевищення службовими особами цього комерційного підприємства своїх повноважень та самовільного зайняття земельної ділянки природоохоронним прокурором була порушена кримінальна справа. І в грудні минулого року районний суд виніс по ній обвинувальний вирок.

Крім того, в інтересах держави природоохоронною прокуратурою до господарського суду заявлено позов про стягнення шкоди, завданої самовільним зайняттям земельної ділянки. Цей позов судом задоволений у повному обсязі. І оскільки незаконно використані землі належать до Машівської сільської ради, кошти стягуються саме в дохід її бюджету. Так, у відповідності до норми Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», і записано в рішенні суду.

Суд апеляційної інстанції нещодавно залишив його без змін.

На жаль, самовільні зайняття земельних ділянок на Чернігівщині — випадки не поодинокі. За кількістю вони становлять основну частину порушень земельного законодавства. У разі виявлення таких фактів обласною прокуратурою стосовно посадових осіб порушуються кримінальні справи, одночасно готуються позови до суду про звільнення самовільно зайнятих земель. Громадян-фізичних осіб у таких випадках може бути притягнуто як до кримінальної, так і до більш м’якої, адміністративної, відповідальності. Відшкодовувати збитки доводиться при будь-якій із них. Це завжди обходиться порушникам дорожче, ніж було б орендувати землю на законних підставах.

У більшості випадків винні в незаконному використанні земель, щоби не погіршити своє становище, компенсують шкоду добровільно. Примусові стягнення за рішенням суду і за участі державного виконавця — крайній, вимушений захід. Проте для дотримання законності він буде застосовуватись.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.