Розробляється програма використання угідь таких населених пунктів
Реформи в АПК призвели до зростання безробіття в сільських районах країни. Про таку невтішну тенденцію говорив, посилаючись на дані проекту ЄС «Аналіз аграрного сектору України», заступник голови Держкомзему Антон Третяк під час засідання прес-клубу, присвяченого розвитку сільських територій. За його інформацією, майже 30 відсотків усіх безробітних живе в сільській місцевості. Причому найвищий рівень непрацевлаштованих — серед молоді. Для 55 відсотків сільського населення ведення сільського господарства на присадибних ділянках є основним джерелом доходу. Кількість осіб, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях в сільській місцевості з року в рік також зменшується. Ще одна тенденція — дедалі більше селян працює не за місцем основного проживання, а за межами свого населеного пункту.
Таким чином, треба усвідомлювати, що за роки земельної реформи сільське населення значно відійшло від сільськогосподарської діяльності, бо саме агровиробництво у нас скоротилося, водночас не були розвинуті інші види діяльності на селі.
На думку заступника голови Держкомзему, за такої ситуації, у прагненні допомогти селу, треба зглянутись на досвід ЄС, де більше коштів направляють на розвиток сільської місцевості, а не на сільськогосподарське виробництво. Ми теж повинні зрозуміти, яким шляхом далі йти: чи виділяти більше коштів на підтримання виробництва, чи навпаки — повинні думати про зміну акцентів, структуризацію діяльності в сільській місцевості, поліпшення інфраструктури, підвищення використання потенціалів і, зокрема, природного потенціалу землі, який є у сільській місцевості?
Антон Третяк поінформував про основні напрями вирішення проблем розвитку сільських територій на 2010—2020 роки, передбачені у Державній програмі розвитку земельних відносин, розробку якої завершує Держкомзем:
— На перше місце ми поставили розвиток економічних відносин власності на землю та інші природні ресурси. На друге — збалансування розвитку сільських територій шляхом використання інвестиційного потенціалу землі. На третє — питання зонування земель як один із шляхів раціонального розвитку сільських регіонів, щоб була прозора картина того, що ми маємо на селі не тільки для органів самоврядування, а й для інвесторів, підприємців...
Держкомзем також вдався до розроблення цільової програми відновлення використання земель, виключених із реєстру сіл. Адже відомо, що певна кількість таких населених пунктів за роки реформ вже виключена з реєстру. За словами Антона Третяка, «нині спільно з громадськістю опрацьовується програма щодо відновлення використання земель у цих згасаючих селах, де ми хочемо внести зміни до земельного законодавства, щоб зробити тут довічне успадковане володіння. Йдеться про створення родинних садиб, щоб земля залишалася за родиною, і вона мала право довічно володіти цією земельною ділянкою, успадковувати, але не продавати...»