Кожна людина поважатиме себе, коли матиме можливість пристойно заробляти, матиме куди докласти руки, мізки і серце. Від цього буде повага і до держави. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у ході робочої поїздки до Запорізької області. «Важливо, щоб люди почували себе затишно і впевнено. Виконання таких умов і є ознакою сильного Президента. Все інше — дефініції. Перед виборами їх буде багато», — зазначив він.
Позачергову сесію потрібно проводити
У цьому переконаний керівник парламенту, повідомили «Голосові України» у прес-службі Верховної Ради. Необхідність розгляду змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей проведення заходів з фінансового оздоровлення банків цього законопроекту, на думку В. Литвина, пов’язана з тим, що 27 липня відбудеться засідання Ради директорів МВФ, на якому мають вирішуватися питання про надання нам третього траншу кредиту. «На нього всі роблять ставку — і опозиція, і влада», — підкреслив Голова Верховної Ради. Він також повідомив, що «з 3,3 мільярда доларів зовсім не будуть заходити в країну 1,8 мільярда доларів, бо підуть на обслуговування боргів». «Усе інше — на вирішення питань покриття дефіциту бюджету», — додав В. Литвин. Він зазначив, що кредит МВФ надають нашій країні «не тільки під певні відсотки, а й під жорсткі умови, які треба буде виконувати».
Стосовно пропозиції від фракції БЮТ про внесення до Конституції України змін, які б пролонгували повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевим радам та сільським, селищним, міським головам на рік, до 2011 року, то В. Литвин категорично висловився проти. «Я неодноразово публічно про це говорив і говоритиму, оскільки вважаю це не чим іншим, як політичним хабарем перед президентськими виборами. Люди обирали депутатів місцевих рад лише на чотири роки, тому якщо й говорити про продовження терміну повноважень представників місцевої влади, мова повинна йти лише щодо наступної каденції», — наголосив Голова Верховної Ради України.
Крім того, за словами В. Литвина, на порядку денному позачергової сесії є кадрові питання, і чи не ключове серед них — це законопроект про внесення змін до Закону про вибори Президента України. В. Литвин нагадав, що законопроект узгоджували між собою дві найбільші фракції, і з майже 470 поправок у ньому було враховано тільки ті, що їх влаштовують. Глава парламенту пообіцяв, що в разі розгляду цього законопроекту в сесійній залі він наполягатиме на голосуванні за кожною внесеною поправкою.
Підручник історії мають писати вчені
Володимир Литвин розказав про своє бачення того, якими мають бути підручники з історії України. Зокрема, він підкреслив: «Я категоричний противник того, щоб бачення минулого тим чи іншим політиком або державним діячем накладалося на всю країну, і вся країна примушувалася до того, щоб трактувати історичні події в той чи інший спосіб».
Керівник українського парламенту не поділяє позиції і підходи Президента України в цьому питанні: «Те, що нам потрібно пізнавати наше минуле, розчищати замулені джерела історичної правди, не підлягає сумніву. Але не за рахунок вип’ячування подій, дат і людей, які на це абсолютно не заслуговують».
В. Литвин вважає, що у нас має бути універсальний шкільний підручник з історії України, і взагалі з історії, авторами якого мають бути вчені Національної академії. Такий підручник, за його словами, «повинен давати дітям усталені формули та оцінки, які, крім усього іншого, виховували б відчуття національної гордості та патріотизму, давали б розуміння складності нашого історичного процесу і, водночас, консолідували українське суспільство».
Він також повідомив журналістам, що підготував підручник з історії України, призначений для студентів історичних спеціальностей, учителів і викладачів історії: «Уже вийшло три видання, наступного року вийде четверте». «Це важливо, але для того, щоб написати підручник для школярів, треба мати неабиякий талант — не тільки знання, а й уміння уявити світогляд дитини, викласти так, щоб вона зрозуміла матеріал. Бо з позиції вченого надзвичайно важко дохідливо, стисло, захоплююче викласти наше минуле. Можливо, необхідно було б оголосити конкурс на краще написання такого підручника і забезпечити відповідне фінансування. Бо історія — це не просто навчальна дисципліна, це фундамент, на якому буде вибудовуватись наша Держава», — наголосив Голова Верховної Ради України.
А сьогодні Володимир Литвин планує відвідати Дніпропетровську область і зустрітися з мешканцями П’ятихаток і Жовтих Вод.