Офіційні заяви про безплатні кримські пляжі й туристичні об’єкти курортники розцінили як невдалу рекламу з метою заманити на півострів якнайбільше відпочивальників. Насправді ж навіть після кількох показових рейдів урядовців до місць масового відпочинку, «збирачів податі» не стало менше.

На шляху до одного об’єкту стоять кілька шлагбаумів з «касирами», які вимагають гроші не лише у гостей півострова, а й у місцевих мешканців. Прослідкувати, куди йдуть і на що використовуються зібрані кошти, досі не вдається. Тим часом санітарний стан «платних» територій кращим не стає. Тож, зрозуміло, що плата за кримські краєвиди продовжує осідати в кишенях ділків і чиновників різних відомств, уповноважених розпоряджатися всенародним надбанням.
За кожним пляжем закріплені відділи міських і селищних управлінь курортів і туризму, співробітники яких двічі на тиждень мають проводити перевірки і складати акти про виявлені порушення. А виконкомам сільських, селищних, міських рад і райдержадміністраціям доручено забезпечити безплатний і безперешкодний доступ відпочивальників і жителів Криму на комунальні пляжі. У відповідній постанові Рада міністрів Криму просить міліцейський главк півострова та прокуратуру оперативно реагувати на неправомірно встановлену плату за відвідання місць масового відпочинку, пляжів, територій і об’єктів природно-заповідного й лісового фонду. Проте віз і нині там...
На більшості пляжів зняли таблички «вхід платний» і замінили їх на прейскурант платних послуг. Але дешевшими, чистішими й безпечнішими місця відпочинку не стали. На багатьох платних пляжах відсутні навіть рятувальні станції. Тож спасіння потопаючих залишається справою самих потопаючих.
У травні, за даними кримського главку МНС, море забрало життя чотирьох чоловік, до середини літа загинуло вже 17 купальників, а за дві доби перед минулими вихідними в море віднесло на матрасах та інших підручних плавзасобах 12 чоловік. Двох із них не знайдено досі.
Найбільше нещасних випадків трапляється з вини самих туристів, нагадують рятувальники. Кримські МНСники навіть розповсюдили повідомлення, в якому закликали відпочивальників під час купання суворо дотримуватися правил поведінки на воді й розраховувати лише на власні сили. Плавців благають не використовувати надувні матраси, оскільки найближчими днями на півострові прогнозують значне посилення вітру й хвилювання моря.
Віктор ХОМЕНКО.
Акція протесту проти закриття пляжів  у Ялті (Крим).