Учора Київський державний університет оприлюднив списки вступників, рекомендованих до зарахування у цей вуз. Практично всі бюджетні місця на популярних спеціальностях, як і очікувалося, зайняли пільговики. Абітурієнти з високими балами із зовнішнього тестування опинилися, на жаль, за бортом. Таку невтішну статистику навели на конференції для журналістів відповідальний секретар приймальної комісії Григорій Семенюк та проректор КДУ Володимир Бугров. Тому в найпрестижнішому вузі країни просять Міністерство освіти зробити перерозподіл бюджетних місць із інших вишів, щоб поряд з абітурієнтами, які прийшли поза конкурсом, опинилися й відмінники.
За словами Володимира Бугрова, парадоксальність ситуації ще й у тому, що саме так ми престижність і втрачаємо. Бо замість випускників, які мають найвищі бали з тестування і за прохідного балу в 580 балів, у вузі змушені були брати дітей пільгових категорій з різницею в 100 і більше балів. Приміром, на 15 бюджетних місць, що їх відведено на спеціальність реклама і зв’язки з громадськістю Інституту журналістики, було 28 заяв дітей, які мають право вступати поза конкурсом. Тому у вузі на свій розсуд вирішили провести конкурс серед пільговиків, а в разі якщо Міністерство освіти їх почує і додасть бюджетних місць, проведуть такий конкурс і серед абітурієнтів з найкращими сертифікатами незалежного оцінювання.
— Усе логічно, — каже Григорій Семенюк, — загалом у нашій країні 397 вищих навчальних закладів, які мають бюджетні місця, та в більшості з них вони не зможуть бути заповнені, оскільки випускники подалися вступати до найвідоміших, як наш.
А в подальшому, вважають у вузі, має сказати своє слово і Верховна Рада. Саме вона покликана урегулювати ситуацію законним шляхом. На жаль, закон про вищу освіту лежить там уже рік.
Загалом же вуз має і свої рекомендації. У подальшому, каже Григорій Семенюк, обов’язково потрібен конкурс серед пільговиків. А ще треба скоротити терміни подачі сертифікатів, щоб людина одразу могла визначитися, куди їй усе-таки йти. Було б логічно, кажуть у вузі, щоб окрім балів сертифіката незалежного оцінювання до уваги брався і середній бал атестата зрілості.