За даними Держкомстату, соняшник нинішнього року посіяли майже на 4,17 мільйона гектарів — лише на 138 тисяч менше за торішні рекордні показники. Це, незважаючи на заяви в столичних аграрних кабінетах про необхідність скорочення площ до 3,6 мільйона гектарів, — мовляв, олійна культура надто виснажує ґрунти.
Ситуація очікувана: експерти «Украгроконсалту» ще навесні оприлюднили свій прогноз — соняшник у масштабах країни займатиме 4,2 мільйона гектарів. Сільгосппідприємства слабо реагують на розмови про зниження родючості ґрунтів та інше, керуючись одномоментною вигодою. Адже насіння в списку аграріїв, як і раніше, — один із ліквідних товарів, користується підвищеним попитом зерноторговців і котирується на світовому ринку.
Звідси дві новини: хороша — незважаючи на можливе зниження врожаю через майже сорокаградусну спеку в деяких областях, Україна й надалі має шанс залишатися серед світових лідерів з виробництва насіння і олії соняшника. А отже, немає передумов для подорожчання останньої, якщо, звичайно, олію, як цукор, не приберуть до рук монополісти і не почнуть диктувати на неї свої ціни.
З поганого — незважаючи на значний експортний потенціал, що обіцяє майбутній врожай насіння соняшника, ми, як і раніше, змушені бути сировинним придатком і торгувати родючістю.