Сьогодні завершується візит віце-президента США Джозефа Байдена в Україну. Основні зустрічі з керівництвом України і провідними політичними гравцями — ймовірними претендентами на президентське крісло заокеанський гість провів напередодні.

Першим на ґанку свого секретаріату Байдена зустрічав Президент України зі словами: «Я хотів би, щоб ви привезли додому з України сильні враження».
На жаль, про враження гостя українським журналістам довідатися не вдалось. Навіть офіційно запланована прес-конференція в секретаріаті не мала на увазі формат «запитання—відповіді». На ній віце-президент США доніс до українців свій основний месидж про те, що «перезавантаження» українсько-американських відносин відбудеться не на шкоду інтересам України, ну, а Віктор Ющенко відзначив стратегічний характер двосторонніх відносин, підтверджений у Хартії Україна—США про стратегічне партнерство від грудня 2008 року. І запевнив Вашингтон у необоротному просуванні України шляхом демократії та прогресу демократичних політичних і економічних реформ.
Сторони обговорили виклики, що стоять перед країнами, — зокрема, світова економічна криза і способи надання допомоги Україні.
«США підтримують суверенітет і незалежність України, її право на власний вибір, що включає вибір своїх відносин і союзників. Як ви знаєте, ми працюємо над «перезавантаженням» наших відносин з Росією, але хочу вам і всьому народові заявити, що це відбуватиметься не за рахунок України», — виправдав прогнози Байден, додавши: він впевнений у тому, що американсько-російська дружба піде на користь Україні.
Нагадаємо, напередодні візиту в Києві говорили про дві основні мети візиту на Україну першого посланника нової американської адміністрації. Перша — переконати Київ, що Україна не постраждає від потепління американсько-російських відносин. Друга — особисто провести кастинг основних кандидатів на прийдешніх президентських виборах і подивитися, хто з них чого вартий. Усі претенденти на президентство зробили спробу сподобатися Байдену, однак експерти стверджують, що нині для політичних інтересів США важлива не персоналізація відносин, а стабільність, прогнозованість і зрозуміла наступність влади в країні. Цього разу ні Росія, ні США не робитимуть явні ставки на когось одного з кандидатів передвиборної гонки, як це було в 2004 році.
На спільній з Віктором Ющенком прес-конференції, що передувала зустрічі американця з нашими політиками, Байден пообіцяв сказати їм, що «співробітничати разом, особливо в кризових умовах, — це не вибір, а необхідність. «І компроміс — це не ознака слабкості, а демонстрація сили».
Він також відзначив «великий прогрес», зроблений Україною «за короткий період».
«Життєздатна демократія України демонструє світові, що, незалежно від майбутніх викликів, Україна продовжуватиме йти по своєму обраному шляху, як частина Європи. США віддано пройдуть цим шляхом з Україною», — підкреслив Байден.
Крім того, віце-президент США, усупереч прогнозам про те, що Сполучені Штати в розрізі американсько-російської дружби натякнуть Києву, що більше не збираються допомагати йому вступати до НАТО, заявив:
«Ми не визнаємо ніяких сфер інтересів, і ніхто не має права вам та іншим державам вказувати, в які союзи вступати або які двосторонні відносини мати».
Тим часом за кілька годин до зустрічі Байдена і Ющенка генсек Північноатлантичного альянсу Яап де Хооп Схеффер, який іде, повідомив світові, що Україна і Грузія не готові вступати до НАТО, і навряд чи це становище зміниться в найближчому майбутньому.