Сьогодні — останній день творчого конкурсу в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Майбутні акули пера уже випробували себе на етапах «журналістський твір» та «аудіювання». На черзі — «культура письма». І поки абітурієнти пишуть журналістські статті, спілкуються із членами приймальної комісії та виправляють помилки, батьки цим випробуванням навіть встигли дати назву: «перевірка не на творчість, а на міцність». Адже, мовляв, від нервово-емоційного навантаження уже просто голова йде обертом як у дітей, так і у батьків.

 

Як то воно, бути журналістом, майбутні студенти змогли відчути вже на найпершому етапі творчих випробувань. Цілу годину вступники спілкувалися у режимі прес-конференції зі спеціально запрошеними зірками. Цього року свої професійні навички абітурієнти «випробовували», приміром, на співачці Наталії Валевській та танцюристові Владиславові Ямі. При цьому користуватися записувальною технікою, як-то диктофон, заборонялося. Тож і доводилося знаходити час не тільки для формулювання влучного запитання, а й для фіксації у себе на папері самого перебігу бесіди. Потім — дві години написання уже власного журналістського твору на основі інформації, отриманої під час прес-конференції. Тут потрібно було акумулювати усі сили, адже критерії оцінювання тексту — від повноти та точності викладу матеріалу до уміння логічно та грамотно оформляти свої думки. Мало того, окремо навіть оцінювалися заголовки.

Наступний етап випробувань на майбутню профпридатність — «аудіювання на знання державної мови». Абітурієнтам пропонується за результатами прес-конференції першого етапу провести бесіду. Тривалість останньої від 5 до 10 хвилин. Усе сказане фіксується членами комісії на диктофон. Оцінюється передусім володіння мовою, уміння логічно вести розповідь та, звичайно ж, правильність мови. Остання включає у себе знання майбутнім студентом лексичних, граматичних та орфоепічних норм.

І, нарешті, останній етап творчого конкурсу — «культура письма». Тут, за допомогою тексту на 260 слів, перевіряється, яку культуру письма має майбутній студент (орфографічну, пунктуаційну, графічно-композиційну).

Максимальна кількість отриманих балів за творчий конкурс — 200. А ті, хто набрав менш як 124 бали, до участі в загальному конкурсі не допускаються. Керівництво Інституту журналістики та особисто його директор Володимир Різун доклали максимум зусиль, щоб забезпечити прозорість та об’єктивність вступної кампанії. Успіху, майбутні колеги!

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.