Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 1-й тур.
17 липня. «Іллічівець» — «Закарпаття». 1:0. 6 500 глядачів. 33 градуси. Арбітр — Ігор Покидько (Полтава). Гол: Тищенко, 73.
18 липня. «Ворскла» — «Карпати». 1:2. 6 000 глядачів. 29 градусів. Арбітр — Олег Деревинський (Київ). Голи: Мілошевич (автогол, 47) — Кузнецов, 18, Кожанов, 31.
«Зоря» — «Арсенал». 0:0. 10 000 глядачів. 37 градусів. Арбітр — Орест Шмигельський (Львів). На 23-й хвилині Цимакурідзе («Зоря») не забив пенальті.
«Динамо» — «Чорноморець». 5:0. 8 200 глядачів. 31 градус. Арбітр — Михайло Родіоненко (Луганськ). Голи: Кравченко, 4, Мілевський, 15 (п), Гусєв, 41, Ярмоленко, 55, Корреа, 79.
«Шахтар» — «Кривбас». 3:0. 10 500 глядачів. 30 градусів. Арбітр — Олександр Дердо (Іллічівськ). Голи: Жадсон, 19, 47, Агахова, 34.
19 липня. «Оболонь» — «Металіст». 0:2. 5 000 глядачів. 33 градуси. Арбітр — Олег Зубарєв (Донецьк). Голи: Едмар, 41, Олійник, 73.
«Таврія» — «Металург» (Запоріжжя). 2:0. 6 500 глядачів. 30 градусів. Арбітр — Віталій Годулян (Одеса). Голи: Ковпак, 72 (п), Платон, 88. Вилучено Польового («Металург», 49, два попередження).
«Металург» (Донецьк) — «Дніпро». 0:0. 3 800 глядачів. 34 градуси. Арбітр — Євген Геренда (Калуш). Вилучено Коротецького («Металург», 85, два попередження).
Керівництво Прем’єр-ліги збиралося нагородити чемпіона України-2008/2009 ФК «Динамо» (Київ) золотими медалями на матчі першого туру нового чемпіонату. Однак очікувана церемонія не відбулася. Щось не склалося.
А між іншим, у більшості солідних футбольних країн континенту нагороди лауреатам вручають одразу після фінального свистка матчу останнього туру. Скажімо, в Німеччині, де буває по кілька претендентів на «золото», надсилають представників бундесліги за тими адресами. І кожний везе з собою знамениту золоу таріль (їх є кілька на такий випадок) — головний приз, і комплект чемпіонських медалей.
Можливо, і ми доживемо до таких часів. А поки що, на жаль, у нас на перший план вийшли суди, котрі відміняють різні рішення, результати виборів. І в цьому хаосі, зрозуміло, притання про відзначення тріумфаторів відходять на другий план.
Утім, у Києві на стадіоні імені Валерія Лобановського перед поєдинком «Динамо» — «Чорноморець» одне нагородження відбулося. Редактор популярного журналу «Футбол» Артем Франков вручив новообраному капітану динамівців, знаному «шанувальнику» української мови Артемові Мілевському «Золотого м’яча» найкращому футболістові країни за версією читачів видання і користувачів сайту Football.UA.  Як то кажуть, глас народу — глас Божий.
Лауреат і його партнери здобули надпереконливу перемогу над одеситами, оборона яких зіграла вкрай погано і недбало. Хоча могли забити і гості, але принаймні в трьох епізодах вони уповільнювали швидкості і надто довго вирішували, що робити далі. Відтак моменти було згаяно.
Цей матч був дебютним у чемпіонатах України для нового наставника «Динамо» Валерія Газзаєва. Ліпшого початку і не придумаєш. Навіть і не пригадується отакого дзвінкого входу на посаду когось із попередників Валерія Георгійовича. Втім, сам тренер залишився задоволений результатом, але висловив претензії до гри підопічних, особливо в першому таймі.
— Враховуючи те, що сьогодні ми проводили перший матч чемпіонату, гадаю, всі трохи хвилювалися, і футболісти, і керівництво, — сказав він. — Утім, таке притаманне початку турніру. Незалежно від того, з ким зустрічаєшся. Це хвилювання особливо відчувалося в першому таймі, тому, можливо, за змістом гра і виглядала не кращим чином. Та й спека внесла свої корективи. Попри досягнутий результат, першим таймом я залишився незадоволений. Але загалом я, звичайно, втішаюся, зокрема й рахунком...
Дебютний матч у вищому класі на своєму оновленому стадіоні провела «Оболонь». І сама трибуна, вкрита дахом, і підтрибунні приміщення — на високому рівні. Чудові холи, зручні роздягальні, зал для прес-конференцій. Усе це свідчить про постійну і стабільну увагу до колективу його президента, народного депутата Олександра Слободяна.
І гра «пивоварів», незважаючи на поразку від одного з лідерів вітчизняного футболу, справила досить приємне враження. Кияни весь матч намагалися діяти у високому темпі, не шкодували себе, зрештою, мали кілька нагод забити. Але не скористалися ними. Забракло майстерності, досвіду і везіння. Але тільки коли харків’яни провели другого м’яча, їхній наставник Мирон Маркевич з полегкістю перевів подих. Після матчу на прес-конференції Мирон Богданович підтвердив інформацію, що нападник Володимир Лисенко, хоч і зіграв у першому турі за молодіжний склад «Динамо», офіційно став гравцем «Металіста»...
 
На знімку: досвідчений Олександр Шовковський зіграв проти одеситів на високому рівні; Мілош Нінкович цього разу не забив, але приніс своїй команді багато користі.
Фото Володимира КОТЛЕНКА.