Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) переконаний, що звіт Тимчасової слідчої комісії з перевірки дотримання законодавства України при проведенні реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський» має змусити керівництво країни адекватніше відреагувати на ситуацію. Він нагадав, що 19 травня ц. р. парламент прийняв постанову про створення відповідної ТСК. При цьому ТСК уже підготувала свій звіт, що був затверджений членами комісії одноголосно, та зареєструвала відповідну постанову 8 липня 2009 року.
М. Томенко зауважив, що спроби команди, що займається реконструкцією стадіону, через ЗМІ та шляхом проведення прес-конференцій пояснити, начебто все в цьому напрямі гаразд, погано можуть закінчитися для проведення «Євро-2012» в Україні. Заступник Голови Верховної Ради нагадав, що раніше уряд не підтримав пропозицію Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту щодо збільшення на 1 млрд. грн. коштів для реконструкції стадіону, оскільки вона не була обґрунтована. За словами М. Томенка, ТСК фактично підтвердила тіньовий та корупційний характер прийняття рішень щодо реконструкції НСК «Олімпійський» .
«Несподіванкою стало те, що за останній період не відбулося жодного засідання наглядової ради НСК «Олімпійський». Постає запитання, хто тоді визначає стратегію і контролює цю роботу», — сказав він. Заступник глави парламенту також зауважив, що парламентська Тимчасова слідча комісія встановила факти організаційних та фінансових зловживань, які підтверджено документально. Найцинічнішим, на переконання М. Томенка, є той факт, що 19 грудня 2008 року було підписано додаткову угоду, яка передбачала проведення та освоєння робіт до 25 грудня 2008 року. «Серед успішного освоєння коштів — підготовка робочого проекту «Туалет №1» вартістю 262 тис. 200 євро, підготовка робочого проекту «Артезіанська свердловина» понад 393 тис. євро», — додав парламентарій.
На його переконання, якщо у справі реконструкції НСК «Олімпійський» чиновники не змогли забезпечити прозорий механізм ухвалення рішень, то уряд має вивчити це питання за участю членів ТСК, до якої входять представники всіх фракцій, та ухвалити адекватні рішення. «Складається враження, що функціонери, які другий рік поспіль займаються реконструкцією, сформували власне розуміння, що таке футбольний патріотизм. Для них «футбольний патріотизм» — це теоретично Україна, а практично — виключно гроші. Треба зупинити таких «патріотів» і не допустити непередбачувані наслідки», — сказав М. Томенко.
Прес-служба Миколи Томенка.