Голова Національного банку України в 2002—2004 рр. Сергій Тігіпко відвідав Луганськ. 
Його бажання проаналізувати соціально-економічні проблеми у східних регіонах України і на власні очі побачити ситуацію, в якій опинилися мешканці шахтарського краю, служать головним свідченням того, що він повернувся у велику політику і має намір займатися нею серйозно і довго. Як з'ясувалося на зустрічі з громадськістю, його думки багато в чому співзвучні з думками людей, що уболівають за країну і хочуть їй допомогти. Насамперед йшлося про те, що нинішня влада не справляється з покладеною на неї відповідальністю. «Те, що необхідна зміна старої колоди влади, — це однозначно», — вважає Сергій Тігіпко. — Виросло молоде покоління, достатньо сильне й освічене, а ми запечатали їх у кар’єрному зростанні і нічого не даємо». На його думку, країні потрібна міцна рука, нова сильна команда, яка займатиметься реальною економікою. Причому без усяких революцій, а насамперед шляхом створення умов, за яких економіка успішно б розвивалася, й українська продукція була б конкурентоспроможною. При цьому Тігіпко наголосив, що без великих монополій Україна не зможе конкурувати на світовому ринку. Середнім і малим бізнесом «можна закрити тільки місцеві проблеми».
Для Луганщини, що є прикордонною областю, дуже важливе питання добросусідства з Російською Федерацією. У Тігіпка на цей рахунок є своя позиція — відносини з Росією мають будуватися передовсім на здоровому прагматизмі. «Не треба думати, що Росія нам щось подарує, дасть безплатно. Про жодні братерські відносини мови не буде. За столом — може бути. В економіці — ні, — вважає він. — Якщо взяти наш ринок і експорт, ми маємо 45% імпорту і 36% експорту до країн СНД». Саме СНД, на його думку, має бути основним торговельним партнером України. Ідеальний вихід — зробити дві зони вільної торгівлі — і з Євросоюзом, і з Росією, — які у нас перетнуться. «Конкуренція з Росією виграється тільки за рахунок створення кращих умов для ринкової економіки і побудови демократичної системи, що буде постійно очищати владу», — вважає Тігіпко.
Для наочності Сергій Леонідович проаналізував систему відносин Російської держави з олігархом Махмудовим. Для луганчан цей приклад виявився цікавим, оскільки Махмудов сьогодні претендує на купівлю контрольного пакета акцій луганського підприємства ЗАТ «Трансмаш». За словами Сергія Тігіпка, основний ринок збуту продукції луганського ЗАТ «Трансмаш», що випускає колісні пари, — російський. Державні структури Росії викупили у Махмудова 25% акцій і таку само кількість акцій придбали у французької фірми «Альстрем», яка виробляє залізничну техніку. У результаті держава має свій контроль на ринку виробництва залізничної техніки, конкретно над олігархом Махмудовим, а також має французькі енергозберігаючі технології, що допомагають успішно конкурувати на європейському ринку.
У Луганську іменитому гостеві «було спекотно». Він бачив обурення людей, вислухував їхні думки, ділився своїми відчуттями і настроєм. З-поміж багатьох проблем, зокрема, звернув увагу на необхідність збереження незалежності преси у регіонах від великих медіа-холдингів. За його словами, «сьогодні на деякі канали не потрапити» через позицію власників. Що стосується політики, він несподівано заявив, що хоче «дуже нудної політики», у процесі якої «всі займаються своєю справою, щоб депутати працювали по вісім годин».
Фото прес-служби Сергія Тігіпка.