Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» започаткувало випуск серії нових путівників по Україні. До неї мають ввійти сім видань: «Україна. Центр», «Україна. Захід», «Україна. Північ», «Київ», «Украина. Юг», «Украина. Восток», «Крым».

Днями у київській книгарні «Є» відбулася презентація трьох з них — «Україна. Захід», «Україна. Центр» і «Украина. Юг». Автор цих путівників старший науковий співробітник Інституту географії НАН України, кандидат географічних наук Андрій Івченко.
Що являють собою путівники?
У кожному з них подано різнобічні інформації про найцікавіше, що є в областях, про їх природні особливості, історію, відомості про найцікавіші архітектурні споруди, музеї, пам’ятки історії та культури, а також біосферні і природні заповідники, національні парки, найбільш цікаві і привабливі пам’ятки природи тощо.
Путівники містять інформацію про археологічні пам’ятки, фортеці і замки, палаци і садиби, монастирі та храми, меморіальні музеї, монументи на честь численних воїн і повстань, що відбувалися у тих краях.
У путівниках зазначено готелі з їхніми адресами та телефонами, а також іменний покажчик і покажчик населених пунктів.
Треба додати, що всі путівники добре проілюстровані гарними кольоровими фотознімками їх автора.
Детальніше про три перші
Путівник «Україна. Захід» охоплює вісім областей — Волинську, Рівненську, Львівську, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку і Хмельницьку області. Їм присвячено понад 170 окремих статей, майже чотири сотні фотознімків, карти областей та 14 планів міст.
У путівнику «Україна. Центр» — розповіді про п’ять областей: Вінницьку, Черкаську, Полтавську, Кіровоградську, Дніпропетровську. Тут майже 100 статей, понад двісті фотографій, карти областей та 12 планів міст.
До путівника «Украина. Юг» включено чотири причорноморські області: Одеську, Миколаївську, Херсонську і Автономну Республіку Крим. Їм присвячено 80 статей і понад 160 фотознімків.
Узагальнений висновок: путівники цікаві, привабливі, зручні, добре стануть у пригоді нашим співвітчизникам і зарубіжним гостям.
Користуючись нагодою
Автор вважає за доцільне сказати і про видавця — Державне науково-видавниче підприємство «Картографія». Слово його директору Ростиславу Соссі:
— Наше підприємство працює на ниві картографії та поліграфії вже понад 60 років. Ми випускаємо широкий діапазон картографічної продукції: навчальні карти та атласи, стінні навчальні карти для викладання історії та географії, атласи і карти автомобільних шляхів, плани та атласи міст, туристичні карти, довідкові карти й атласи, карти до енциклопедичних видань, рельєфні карти, глобуси, електронні карти та геоінформаційні системи тощо.
— Ростиславе Івановичу, що можете сказати про ваші надбання, успіхи, здобутки?
— Наші здобутки — це виданий в 1962 р. комплексний «Атлас Украинской ССР и Молдавской ССР», «Атлас снежно-ледовых ресурсов мира» в 1997 р., тритомний «Атлас української мови» (1984-2001 рр.), «Загальногеографічний атлас світу» і «Україна на стародавніх картах» в 2004 році, «Атлас світу» в 2005 р., «Політико-адміністративний атлас України» в 2006 р. і «Національний атлас України» в 2008 році. Останній атлас — це науково-довідкове офіційне державне видання, в якому інтегровані новітні знання та інформація про Україну, який характеризує природні умови і ресурси країни, її екологічну ситуацію, населення, економіку, історію.
У 1997 році підприємство відкрило у Києві перший спеціалізованй картографічний магазин «Атласи та карти», а згодом і ще один. У них налічується понад 2500 найменувань найрізноманітнішої картографічної продукції як власного виробництва, так й інших вітчизняних та іноземних видавництв.
У 2005 році на щорічній конференції міжнародної картографічної асоціації наше підприємство було визнано кращим картографічним видавництвом Європи. Цього ж року видання-альбом «Україна на стародавніх картах» та гіпсометрична карта «Україна» масштабу 1:500 000 отримали перші місця як найкращий атлас та найкраща стінна карта Європи.
У 2006 році «Картографія» підтвердила звання одного з найкращих картографічних видавництв Європи і отримала срібну нагороду за карту «Світ».
У 2007 році ми отримали диплом переможця національного бізнес-рейтингу «Лідер у галузі за основним видом діяльності «Видання книги».