Заборонити відкривати представництва НБУ за кордоном і центральних банків інших держав в Україні, здійснювати рефінансування банків з неукраїнським капіталом, керувати банками іноземцям, особам з більш як одним громадянством або без громадянства, обмежити кількість іноземних банків тощо пропонує проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України», який зареєстровано у Верховній Раді.
Законопроект ініційований народним депутатом від «НУ-НС» Юрієм Кармазіним та бютівцями Олександром Стешенком і Юрієм Прокопчуком. «Таким чином, випадок, коли банком «Надра» керував громадянин РФ, Ізраїлю та Австралії, буде в подальшому неможливим, — стверджують народні депутати у пояснювальній записці. — Реалізація цього законопроекту сприятиме надходженню до державного бюджету України, оскільки різко зменшить кількість банківських афер».
Законопроектом також пропонується внести до Закону «Про Національний банк України» та Бюджетного кодексу зміни, спрямовані на посилення відповідальності керівників НБУ і гарантій політичної незалежності НБУ. Передбачається, зокрема, обмежити граничний вік перебування на посаді керівників НБУ (ради та правління) 65 роками та передбачити обов’язок Президента і Верховної Ради звільняти їх за невиконання головного завдання — стабільність грошової одиниці України.
Окрім того, законопроект передбачає перерахування частки прибутку Нацбанку до державного бюджету одноразово за підсумками року, а також заборону авансового перерахування до держбюджету коштів НБУ.