Минулої суботи Президент України Віктор Ющенко у 35-й раз здійснив сходження на найвищу гору України — Говерлу з нагоди річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України.
Наразі Президент здійснював сходження найважчим маршрутом. Разом із главою держави на Говерлу піднялися тисячі членів і прихильників «Нашої України», керівники облдержадміністрацій, народні депутати.
На мітингу перед початком сходження Віктор Ющенко заявив, що йде на президентські вибори у січні 2010 року і переможе. «Я хочу офіційно оголосити, що йду на вибори Президента України у січні 2010 року. І що не менш важливо — ми з вами переможемо, як перемогли у 2002 і у 2004 році. Бо ми разом, і нас багато, і нас не подолати. Слава кожному із вас! І слава нашій любій Україні!» — сказав він.
У своєму виступі, говорячи про здобутки за час свого президентства, В. Ющенко підкреслив, що сьогодні Україна — демократична держава, де панує свобода слова, де суспільство може вільно обговорювати будь-які гострі проблеми і з кожним днем ми все більше повертаємо почуття національної гідності. Він наголосив, що за останні чотири роки Україна має найкращі темпи економічного розвитку. «Коли я став Президентом у 2005 році, у нас було 8 мільярдів 600 мільйонів міжнародних інвестицій. Сьогодні в нас — 36 мільярдів. У 4,5 разу зросли міжнародні інвестиції в Україну. Це чи не найвищі показники не тільки у Східній Європі, а й на європейському континенті в цілому», — сказав В. Ющенко. Серед здобутків останніх років глави держави також назвав створення щорічно понад мільйон робочих місць, зростання народжуваності, зміну ставлення суспільства до низки чутливих тем, зокрема до всиновлення дітей та інших.
«Говерла — не лише найвища географічна точка України. Це вершина духу української нації — символ величі і могутності, — наголосив Президент на вічі на найвищій вершині Карпат (2061 метр). — Ми — сильна нація. Ми змогли вистояти. Ми зможемо побудувати могутню й багату Україну. Ми не раз піднімалися на нашу найвищу гору і щоразу перемагали. Так буде і зараз. Ми йдемо вперед, і ми переможемо. Бо наша перемога — це ідея України: бути сильною державою, мати українську душу, бути вільною, демократичною, заможною європейською країною. Національній ідеї альтернативи немає».
* * *
А у неділю Президент Віктор Ющенко разом із родиною взяв участь у всеукраїнській прощі до села Зарваниця на Тернопільщині та архієрейській літургії, яку відправив глава греко-католицької церкви Любомир Гузар. Як повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА, вітаючи прочан, Президент наголосив на великому духовному значенні Зарваниці, яка творить особливий зв’язок України з її покровителькою — Божою Матір’ю. «Держава готова бути надійним партнером церкви, — відзначив В. Ющенко, — у тих сферах, де цілі влади й релігії збігаються, де вони можуть гармонійно доповнювати одна одну. Це — мир і злагода у суспільстві, духовне оздоровлення і збагачення нашого народу, його єдність у розбудові стабільної процвітаючої держави».