Її стійке і давнє лідерство серед кращих кримських підприємств нещодавно відзначено занесенням колективу професіоналів на республіканську Дошку пошани. А генерального директора фабрики, відомої в Криму, Україні та багатьох закордонних країнах, як відповідальний виробник високоякісних макаронних виробів, Лілію Стец визнано гідною звання заслуженого працівника промисловості України. 
Нині підприємство, котре п’ятий рік володіє сертифікатом якості, бездоганно працює за успішно впровадженою системою управління якістю продукції на основі міжнародних стандартів, почало випускати і поставляти в торговельну мережу також хліб. Він став популярним у кримчан і гостей курорту з першого дня продажу. Адже виготовляється також як і основна продукція: макаронні вироби з борошна вищої якості, яке вважається кращим в Україні.
За фабричною прохідною пахне хлібом
— Смачні буханці вдало поповнили наш широкий асортимент, відомий особливо багатою клейковиною і всіма іншими корисними для здоров’я компонентами завдяки кримському сонцю, майстерності хліборобів і наших трудівників, — зазначає Лілія Олексіївна. —Людям сподобалося, що хліб випускаємо за стародавніми рецептами, він має чудові смакові якості й аромат. На випічку йде найкраще борошно з добірної пшениці, вирощеної на півострові та в найбільш спекотних регіонах півдня України. Тому розширюємо постачання нової продукції в торговельну мережу під знайомою багатьом популярною фабричною маркою «Макарові страви».
Вважаємо своїм обов’язком відродити напрацьовані й перевірені століттями традиційні технології нашого хліборобського народу, на жаль, забуті нині багатьма кримськими пекарями, особливо на міні-пекарнях.
Наш хліб натуральний, не містить ніяких модних нині штучних добавок. Важливо і те, що фахівці підприємства неухильно і точно витримують час на всіх стадіях готування, дозрівання тіста та випікання рум’яних, з обов’язково хрусткою скоринкою буханців. Творять хліб тут обов’язково з молитвою й у настрої, як і заведено у хороших господинь здавна. Тому ароматний буханець такий апетитний, його м’якушка пружна, відразу ж відновлюється в первісній формі, коли її стиснеш у руці й відпустиш. Зовсім не кришиться такий хліб і при розрізанні.
Такий чудовий продукт перед першим масовим продажем удостоївся найвищих оцінок професійних кримських дегустаторів і членів польської делегації з міста Любліна, котра прибула на фабрику для налагодження ділового співробітництва і тісного партнерства. Усі відзначили гарну якість роботи, затишок цехів, високий рівень механізації й автоматизації, стерильну чистоту пекарні, зручні робочі столи, ємності з нержавіючої сталі, шафи для витримки опари, налагоджені електропечі. Та найвищих похвал заслужила майстерність пекарів.
Гості з різних країн тут бувають часто, оскільки підприємство поставляє на експорт уже 4% своєї макаронної продукції різної конфігурації із майже 12 тисяч тонн річного випуску. Партнерські міжнародні зв’язки розширюють тут енергійно й успішно. Це допомагає Сімферопольській макаронній фабриці впевнено почуватися навіть за умов глобальної кризи.
Ось і зараз кримські умільці готують великий контракт з ізраїльськими фірмами про щомісячні поставки їм більш як півтисячі тонн макаронів. Давно налагоджено поставки вітчизняної продукції в Азербайджан, Грузію, Молдову, розширюється експорт і в країни далекого зарубіжжя.
Навіть у періоди складних випробувань у країні тут усі без винятку співробітники мають фабричні привілеї. Приміром, обіди тут відпускають за зниженими цінами. А тепер трудовий колектив забезпечується і хлібом власної випічки трьох видів: «Ароматний», «Новинка» і «Степовий пшеничний». Буханці нового конвеєра припали до смаку всім, адже відрізняються не тільки чудовою якістю, а й набагато дешевші, ніж випічки інших пекарень. Уже зараз тут переходять від реалізації хліба у фірмовому магазині фабрики до продажу його в інших торговельних точках, упевнено йдуть до рубежу збільшення випуску хліба.
Формула якості бренда «Макарові страви»
Новий цех макаронної фабрики відразу органічно вписався у налагоджений діловий ритм головних цехів. Він насичений щоденними турботами про якість. І завдяки тому, що по всій країні вироби сімферопольців визнано кращими, тут щодня клопочуть оптовики з усіх куточків країни. Особливо багато найближчих сусідів з південних областей, але головний споживач усе-таки кримський.
Фахівці підрахували: нині, у розпал курортного сезону, в Криму трудівники фабрики реалізують у торговельній мережі півострова більше половини випущених макаронних виробів, решту активно продають в інших регіонах України та успішно експортують.
Вироби колективу Сімферопольської макаронної фабрики гарні й на вигляд — у яскравій, стильній і святковій упаковці, що запам’ятовується, і на смак, особливо з різними натуральними приправами, відзначають фахівці та постійні покупці. Тому й популярність їхня дедалі зростає. Саме завдяки чіткому орієнтиру на вищу якість конкурентоспроможної продукції в наскрутніші часи вдалося уникнути скорочення виробничого персоналу, а завдяки своєчасній виплаті зарплат утримати професіоналів, каже Лілія Стец.
Адже тут давно засвоїли «головне правило виживання», яке невпинно повторював колишній директор фабрики Ростислав Цвігун: «Навіть за найжорстокішої конкуренції можна вижити тільки завдяки найвищій якості макаронних виробів». Тому Сімферопольську фабрику і не спіткала доля багатьох інших підприємств галузі, які припинили свою діяльність або в’яло відновлюють її час від часу, обростаючи боргами у зарплаті робітникам, перед бюджетом і Пенсійним фондом.
Уже в далекі перебудовні роки адміністрація почала докладати величезних зусиль до технічного переозброєння виробництва, домоглася кардинальної автоматизації і механізації виробничих процесів. Наш обов’язок — встигати за перебігом часу, що прискорюється, бути обов’язково кращими за вітчизняних і закордонних конкурентів, продовжувати традицію колективу однодумців відповідати сучасному рівню технічного прогресу і кращим світовим досягненням якості, зазначає Лілія Олексіївна.
А рядові трудівники й інженерний склад колективу одностайно відзначають, що саме завдяки точно продуманій і розрахованій їхнім лідером перспективі розвитку фабрика увійшла до почесного списку кращих підприємств країни. Став по-особливому теплим і морально-етичний мікроклімат у цьому «співтоваристві роботоголиків» — як вони називають себе напівжартома. Відчувається, що дисципліну і вимоги виробництва люди почали розуміти не як щоденний буденний обов’язок, а як потребу творення заради процвітання і зміцнення доброго імені рідного колективу. Підвищилися вимоги до кожного трудівника, і водночас почало виявлятися більше поваги і турботи до кожного, хто виправдовує виявлену йому довіру. Пріоритетною стала і соціальна сфера. Кожен співробітник щорічно одержує не тільки тринадцяту, а й чотирнадцяту зарплати.
За виконання плану тут обов’язково виплачується тридцять відсотків премії. А сяючий білизною спецодяг можна демонструвати на подіумах показів високої моди.
У разі хвороби кожного свого працівника фабрика забезпечує необхідними ліками і препаратами. Неухильним і почесним обов’язком тут вважають постійну матеріальну підтримку пенсіонерів, не показну, а щиру душевну турботу про них.
Добре продуманої і втіленої системи захисту людини праці можна повчитися багатьом власникам приватних підприємств. Природно, що на таку увагу до себе колектив відповідає безустанною турботою про добробут і успішність фабрики, славу її високої марки. Загальновизнаний важливий факт, засвідчений закордонними і вітчизняними експертами: якість макаронних виробів сімферопольців така чудова, що не поступається кращим італійським, французьким і німецьким зразкам. Отак щоденною творчою працею роблять тут позитивний імідж і собі, і всій Україні.
...Особливо теплі слова вдячності Лілії Олексіївни про тих підлеглих, колег і товаришів по роботі, без яких успіхи «макаронки», як ласкаво називають її кримчани, були б не такими переконливими, а може, й неможливими.
Ветеранам виробництва, здатним розв’язати найскладніші комерційні та виробничі вузли, надійним помічникам у подоланні труднощів.
Таким само незамінним і професійним у питаннях безустанного удосконалення технології і чіткої роботи технікам. Умілим вербувальникам і постачальникам» нових надійних оптових покупців, завдяки невтомній діяльності яких та умінню працювати з клієнтами щорік зростає обсяг виробництва і реалізації продукції.
Найкращі виробничі й людські характеристики і подяки висловлює керівництво і колеги, власне, кожному, хто вміло трудиться на Сімферопольській макаронній фабриці з такою віддачею, щоб слова подяки на її адресу промовляв кожен покупець головного продукту людства — смачного запашного хліба і всього спектра хлібних виробів.
 
Крим.
Фото надані підприємством.