Учора в столиці відбулася попереджувальна акція протесту працівників заводу «Арсенал» проти дій Національного космічного агентства України (НКАУ). 

 

Останнє на виконання розпорядження Кабінету Міністрів розпочало процес «реорганізації» державного підприємства «Завод «Арсенал». І все б нічого, коли б у наказі НКАУ про реорганізацію не з’явилася фраза «припинити діяльність» ДП «Завод «Арсенал». Тут і зародилося в арсенальців занепокоєння, що під виглядом реорганізації буде проведено звичайну ліквідацію підприємства. А отже, вже найближчим часом їм доведеться шукати роботу.

У 1993 році від виробничого об’єднання «Завод Арсенал» відокремився один із його структурних підрозділів — Центральне конструкторське бюро (ЦКБ), який уже за деякий час було перетворено на казенне підприємство ЦКБ «Арсенал». Відтоді однойменні завод та конструкторське бюро працювали нарізно.

— Коли ЦКБ відокремлювалося від заводу, — каже головний інженер заводу «Арсенал» Іван Моспан, — було допущено дуже багато помилок. Фактично голову було відрізано від тіла. Олександр Зінченко, генеральний директор НКАУ, обґрунтував необхідність возз’єднання заводу з ЦКБ. Ми, в принципі, також не проти цього. Була пропозиція: об’єднати дві юридичні особи чи то в холдинг, чи то в корпорацію. Щоби зберегти права кожного. Та остаточне рішення кардинально протилежне: ліквідувати бренд «Завод «Арсенал».

Так, у квітні цього року виходить розпорядження Кабміну «Про перейменування казенного підприємства «Центральне конструкторське бюро «Арсенал» та реорганізацію державного підприємства «Завод «Арсенал» і державного науково-дослідного підприємства «Український технологічний центр оптичного приладобудування». Відповідно до цього документа, ЦКБ перетворюється на казенне підприємство спеціального приладобудування «Арсенал». А завод та згадуваний технологічний центр мають бути «реорганізовані», себто приєднані до перейменованого ЦКБ.

НКАУ із виконанням розпорядження не забарилося. І уже в кінці травня виходить наказ його генерального директора «Про реорганізацію ДП завод «Арсенал», де і з’являється пункт «припинити діяльність» заводу.

Які плани має НКАУ стосовно території заводу та й узагалі долі останнього, учасники акції достеменно не знають. «Сказали лише, що кількість людей, які перейдуть на нове підприємство, буде не 2350, а в кращому разі 500 осіб. Що робити решті, коли в країні криза?» — запитує Іван Моспан. Арсенальці переконують: боротися за своє право на роботу будуть до останнього. Мовляв, учорашня акція — це лише попередження, далі — більше.

Позиція НКАУ

«НКАУ та уряд вживають термінових заходів з попередження повного знищення ДП заводу «Арсенал». За рахунок зміни коопераційних поставок уже з липня цього року п’ять цехів ДП завод «Арсенал» будуть повернуті до виконання завдань космічної галузі. Загальний обсяг замовлень, за цими темами, через КПСП «Арсенал» буде становити більш як 6 млн. грн. Водночас перевірки показали, що за останні п’ять років борги підприємства збільшились у 10 разів і на 1 червня 2009 р. становлять 114 966 000 грн. А із загальної кількості працюючих лише 594 особи — робітники основного виробництва», — повідомляє прес-служба НКАУ.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.