24 липня відповідно до вимоги 151 депутата має відбутися позачергова сесія парламенту, на яку виноситься два десятки питань. Про це на прес-конференції у Житомирі повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Він не виключив, що це знову спричинить протистояння, але зауважив, що як глава парламенту він зобов’язаний у семиденний термін скликати позачергову сесію, якщо виконані всі формальності: є не менше 150 підписів і чітко визначено коло питань, яке потрібно обговорити. Серед них — щодо третього траншу кредиту від МВФ, внесення змін у держбюджет щодо фінансування «Нафтогазу».
Не треба давати політичних хабарів
Одне з найдискусійніших питань, яке пропонують включити до порядку денного позачергової сесії, — пропозиції внести зміни до Конституції, продовживши термін повноважень сільських, селищних та міських голів і депутатів місцевих рад на один рік. В. Литвин заявив, що категорично проти цього законопроекту і вважає його «політичним хабарем». «Верховна Рада не повинна виконувати по черзі передвиборні обіцянки того чи іншого претендента на посаду Президента України, — вважає він. — П’ятирічний термін справді треба вводити, але після наступних виборів, які мають відбутися в березні 2010 року».
Ще одне питання стосується депутатської недоторканності. Якщо розпочнеться чергове блокування роботи парламенту, прогнозує Володимир Литвин, то це буде викликано небажанням приймати таке рішення.
Оцінюючи пропозиції внести зміни до закону про вибори Президента України, керівник парламенту висловив тверде переконання: схвалювати такий документ не можна. Його позиція полягає в тому, щоб зміни стосувалися лише зменшення терміну проведення виборчої кампанії з 120 до 90 днів.
Думають про вибори, а не про людей
Закон про зростання прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати В. Литвин назвав «передвиборною фішкою» Партії регіонів та її фракції у Верховній Раді. Він нагадав, що під час підготовки до виборів у 2004 році ця політична сила реалізовувала два технологічні прийоми: блокування роботи Верховної Ради (тоді довелося докладати титанічних зусиль, щоб вона все ж працювала) і доплати до пенсій — тобто хотіли «купити» людей. А коли вносили проект бюджету на 2005 рік, про підвищення пенсій «забули». Результат був один: Україну втягнули у велику інфляцію. «Блокування під гаслом підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати — це цинічна завіса, — сказав В. Литвин. — Блокуванням трибуни закони не приймаються. Ці закони ставитиму на голосування — нехай голосують. Треба говорити людям правду, чому вони не хочуть цього голосування. Маючи у своїх руках ключовий відсоток економіки, згортають виробництво, працівників скорочують, відправляють у неоплачувані відпустки, примушують працювати неповний робочий тиждень. А як же платитимуть підвищені зарплати?»
Правляча опозиція
Володимир Литвин з тривогою прогнозує подальший розвиток подій в Україні, особливо восени, коли наростатиме безлад і хаос, посилюватимуться олігархічні розборки на тлі намагання перекричати один одного в тому, хто більше любить український народ. Виходить так: усі люблять, а людям дедалі гірше. Жодного конкретного рішення не прийнято. У тому числі у зв’язку із жнивами — щоб вирішити проблему з цінами на зерно, не вистачило місця в розкладі засідань. «Рішення приймуть після того, як загребуть зерно за безцінь», — іронічно зауважив очільник парламенту.
Ставки в цій політичній кампанії вищі за життя, бо програш означатиме остаточне сходження з політичної арени, вважає В. Литвин. Щодо компромату його позиція така: негатив нічого не додає, тому треба говорити, що ти зробив і що треба зробити, як від цього зміниться ситуація в країні, області, в кожній родині.
Опозиції у справжньому розумінні цього слова, на думку Голови Верховної Ради, сьогодні в Україні нема. А є «правляча опозиція». «Мені можна було б скористатися шансом — кинути папери на стіл, — зізнався В. Литвин. — Я утримав ситуацію з грудня, щоб не розвалилася країна. Якщо остаточно добити парламент, в країні буде хаос. Ніяких виборів не буде. Нічого взагалі не буде. Якщо не зупинимо цей наступ агресії, причому некомпетентної, а відтак жорстокої, про Україну говоритимемо в минулому часі. Але я оптиміст і живу й працюю заради змін на краще».
 
Житомир.
Фото автора.