Близько півсотні кримських сільгоспвиробників пікетували Сакську райдержадміністрацію з вимогою дати їм воду для поливу ланів. За життєдайну вологу вони заплатили, але її не отримали. Якщо вона не з’явиться найближчими днями, загине веcь урожай на майже двадцяти тисячах поливних гектарів району.
Попри розпорядження уряду України, першого липня припинено подачу води на каскад Північнокримського каналу. В Мінагрополітики автономії твердять: вода в магістральному руслі каналу є. У рукотворній магістралі до каскаду в Первомайському районі рівень дніпровської води нормальний, але далі вона не надходить. На рівень 250 метрів її повинні піднімати насоси, що нині відключили через проблеми з проплатою за електроенергію.
У лютому кожне сільгоспгосподарство укладало договір з розрахунку 22 копійки за один кубометр води, нині ж водгосп наполягає на збільшенні цієї суми. Мовляв, недоотримав 100% коштів на забезпечення перекачування води від держбюджету країни, тож перекладає ці проплати на сільгоспвиробників.
Додатково доплачувати 26 копійок за куб води трудівники не готові, та, навіть якщо знайдуть ці кошти, їх продукція стане надто дорогою й неконкурентоспроможною, повідомляє наш кримський власкор Віктор ХОМЕНКО.