Учора створено коаліцію громадських організацій. Про це на прес-конференції повідомив директор фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів. «Громадяни мають усвідомлювати важливість свого вибору і відповідальність за своє майбутнє», — наголосив він і зазначив, що створення таких об’єднань напередодні виборів уже стало своєрідною традицією.

За його словами, діяльність коаліції полягатиме, зокрема, у проведенні екзит-полів у першому і другому турі президентських виборів. «Ми розцінюємо це як частину української політичної культури», — зазначив він. Окрім того, планується проведення широкої інформаційної кампанії із залученням фахівців щодо визначення експертної і громадської думки. «Ми даватимемо журналістам більше інформації, щоб вони могли розібратися, яке опитування проводиться правильно, яке неправильно, які існують професійні стандарти», — наголосив Ілько Кучерів.

Голова Комітету виборців Олександр Черненко зауважив, що особливістю нинішньої президентської кампанії стане відсутність боротьби ідей і стратегій, а переважатиме боротьба популізму і конкурентів. До того ж, на його думку, політики застосовуватимуть механізм підкупу виборців. Але громадянам треба знати, що той, хто бере гроші за голосування, також стає співучасником.

Підбиваючи підсумки політичного сезону на іншій прес-конференції, президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов розповів, що робота парламенту була неефективною. Це пов’язано з політичним протистоянням у самій Верховній Раді, між урядом і Президентом та частково між парламентом і главою держави. За цей період Віктор Ющенко втратив політичну ініціативу. Його проект Конституції не було реалізовано. А нині Президент не є впливовим політичним гравцем.

У свою чергу, за словами Ігоря Жданова, Віктор Янукович зберігає лідерство у президентських перегонах. Приблизно на шість—вісім відсотків випереджає свого найближчого конкурента, Юлію Тимошенко, але шанси у них рівні. На його думку, не досить вдалою була вибрана тактика опозиції, коли вуличні протести не знайшли підтримки серед населення. Також не на користь регіоналам і ситуація з блокуванням парламентської трибуни.

Ігор Жданов також сказав, що коли уряду на осінь вдасться втримати економічну ситуацію всередині країни і не буде великих провалів, то Юлія Тимошенко матиме непогані шанси на виборах глави держави.

Виборча президентська кампанія, прогнозує Ігор Жданов, буде політизованою, супроводжуватиметься постійними блокуваннями парламентської трибуни. Після цих виборів він не виключає можливе створення в парламенті широкої коаліції Партії регіонів і БЮТ. До речі, днями заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заявив про можливість такого сценарію.