Футбол. Отже, якихось два дні залишилося до старту юнацького Євро-2009, котрий приймає Україна. Змагання восьми кращих юнацьких команд континенту (U-19) відбудуться з 21 липня по 2 серпня в Донецьку та Маріуполі. Учасників прийматимуть донецькі РСК «Олімпійський» і «Металург», а в Маріуполі — «Іллічівець» і «Західний». На фінальний матч Євро-2009 має намір приїхати президент УЄФА Мішель Платіні. І саме він, як стверджує перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко, вручатиме нагороди лауреатам після фінальної зустрічі.
Збірна України, як повідомлялося раніше, потрапила до групи А, де її суперниками стали команди Англії, Швейцарії та Словенії. Другий квартет склали Сербія, Іспанія, Франція й Туреччина.
До вашої уваги календар ігор:
21 липня, вівторок. А. Англія — Швейцарія («Металург», 17.00). Україна — Словенія («Олімпійський», 19.00). В. Франція — Сербія («Західний», 18.00 ). Туреччина — Іспанія («Іллічівець», 20.30).
24 липня, п’ятниця. А. Словенія — Швейцарія («Металург», 17.00). Україна — Англія («Олімпійський», 19.30). В. Франція — Туреччина («Західний», 16.30). Сербія — Іспанія («Іллічівець», 18.30).
27 липня, понеділок. А. Швейцарія — Україна («Олімпійський», 19.00). Словенія — Англія («Металург», 19.00). В. Іспанія — Франція («Іллічівець», 17.00). Сербія — Туреччина («Західний», 17.00).
30 липня, четвер. Півфінал («Іллічівець). Півфінал («Олімпійський»).
2 серпня, неділя. Фінал («Олімпійський», 16.30).
Господарі чемпіонату, котрих очолює знаменитий у минулому півоборонець київського «Динамо» і збірної України Юрій Калитвинцев, нині наставник динамівського «дубля», готувалися до чемпіонату-U19 у такому складі:
воротарі — В’ячеслав Базилевич («Шахтар», Донецьк), Ігор Левченко («Олімпік», Донецьк), Іван Піцан («Карпати», Львів); оборонці — Максим Білий, Богдан Бутко (обидва — «Шахтар»), Сергій Кривцов («Металург», Запоріжжя), Дмитро Кушніров, Сергій Логинов, Сергій Люлька, Кирило Петров, Темур Парцванія (усі — «Динамо», Київ); півоборонці — Віталій Віценець, Ігор Чайковський (обидва — «Шахтар»), Денис Гармаш, Сергій Рибалка, Дмитро Єременко (усі — «Динамо»), Артур Карноза, Євген Шахов (обидва — «Дніпро», Дніпропетровськ); нападники — Єгор Картушов («Шахтар»), Віталій Каверін («Дніпро»), Дмитро Коркішко, Михайло Малин, Сергій Шевчук (усі — «Динамо»).
Так от, наша збірна в Донецьку знаходиться ще з 12 липня. Там вона отаборилася в готелі «Атлас», де проживатиме й під час чемпіонату. Як бачимо, мала вдосталь часу для адаптації. Тренуються українські футболісти на стадіоні «Шахтар», де прекрасне поле. Взагалі колективу створили такі умови, що він насправді почувається як у рідному домі. Будь-яке побажання виконується миттєво.
— Чи готова наша команда до турніру? — запитали Калитвинцева (на знімку).
— Гадаю, що так. Особливу увагу приділяємо психологічній готовності гравців. Стараємося під час роботи не випустити з поля зору жодного аспекту. Дбаємо, щоб високий тонус команди зберігся не тільки до 21 червня, а й протягом усього чемпіонату.
— Чи є у збірної України лідер?
— Є група провідних виконавців.
— Про суперників, либонь, маєте достатню інформацію?
— Так. Зрозуміло, багато уваги приділяли словенцям, зустріччю з якими почнемо чемпіонат. Про інших наших двох суперників на груповому етапі — Англію й Швейцарію — матимемо додаткову інформацію вже у процесі чемпіонату. Головне — правильно нею скористатися. Скажу відверто, що певне хвилювання мої підопічні відчувають. Добре було б, якби воно не залишило їх до стартового свистка.
— То скажіть, чим таки відзначаються від решти саме словенці?
— Це дуже організована команда, в якій чимало високих на зріст футболістів, є конкретні лідери. Я переглянув матчі, котрі вони проводили торік. Відтоді збірна Словенії помітно додала і в організації, і в індивідуальній майстерності. Не випадково вона пройшла відбір, здолавши Нідерланди, Росію і Білорусь. Як на мене, на Донбасі зберуться учасники приблизно однакового рівня. Ми хлопців орієнтуємо, щоб вони не брали до уваги назви команд. Кажемо їм, що у складі їхніх суперників немає видатних зірок, а виступають їхні однолітки...
Фото Павла КУБАНОВА.