Мої дід і дядько, які до Другої світової війни жили на хуторах у тодішньому Володимир-Волинському повіті, розповідали, що із сусідами поляками дружили, ходили один до одного в гості, разом відзначали свята, співали українських і польських пісень. Батько дядька Ілька, який грав на скрипці, створив такий собі сільський музичний гурт, до складу якого запросив кларнетиста Леона, місцевого поляка. Українсько-польський квартет тоді, як то кажуть, «гримів» на всю округу. Та війна і трагічні події протистояння двох сусідніх народів надовго перервали давні традиції їх побутового і культурного співіснування.

З початком незалежності України ці традиції почали відроджуватись. Нового імпульсу додали програми транскордонного співробітництва між Україною і Республікою Польща. Особливо ті, котрі були започатковані після вступу РП до Євросоюзу. Однією з них є Програма транскордонного співробітництва «Польща—Білорусь—Україна» і, зокрема, проект «Культура прикордоння як інтеграційна платформа місцевих громад у Єврорегіоні Буг».

Торік бажання взяти участь у транскордонній культурній співпраці з нашими західними сусідами виявили представники Гіркополонської сільської громади, яка здавна славиться своїми талантами, береже і примножує культурні традиції рідного краю. З допомогою фахівців з управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації були подані необхідні документи на участь у проекті та розпочався пошук польських партнерів. Після відвідин кількох польських сільських громад найбільше розуміння співпраці і бажання започаткувати та розвивати культурний обмін виявили жителі Руди-Гути Хелмського повіту Люблінського воєводства. Між Руда-Гутівською гміною і Гіркополонською сільською радою і був укладений договір про партнерство для реалізації мікропроекту під назвою «Культурна самобутність місцевих громад українсько-польського прикордоння», який підписали вуйт Руда-Гутівської гміни Казімеж Смаль та голова Гірко-полонської сільської ради Олександр Перванчук. Для фінансування мікропроекту виділено грант у сумі 34617 євро, розпорядником якого є українська сторона як головний партнер «Культурної самобутності».

Реалізація мікропроекту, яка вже розпочалася, передбачає цілу низку цікавих заходів з обміну досвідом та навчання, концертну діяльність, пропаганду такої культурної співпраці як українською, так і польською стороною.

Нещодавно в Гіркій Полонці відбулася перша вступна конференція за участі польських партнерів, заплановано й другу таку конференцію в Руді-Гуті. Обидва партнери вже досліджують культурні традиції у своїй місцевості, відкрили веб-сторінки у соціальних мережах, працюють над виданням спільного тримовного довідника про культурні традиції українсько-польського прикордоння на прикладах своїх сільських громад та буклетів про творчість художніх колективів з Руди-Гути та Гіркої Полонки. Як дієвий фактор зближення двох громад учасники мікропроекту розглядають агротуризм, прикордонному розвитку якого буде присвячено семінар. А творчим оздобленням і окрасою співпраці мають стати два етапи фестивалю «Веселка культурних традицій та мистецтв українсько-польського прикордоння», які почергово відбудуться у Руді-Гуті та Гіркій Полонці.

Мікропроект транскордонного співробітництва, який офіційно стартував 1 квітня цього року, розрахований на півроку. Однак уже зараз сторони впевнені, що започаткована ним співпраця триватиме як на рівні органів самоврядування, так і міжособистісних контактів. І що в такий нелегкий для нашої країни час така співпраця краще за будь-яку пропаганду доведе, як потрібно жити народам-сусідам.

Фото автора.

Голова Гіркополонської сільської ради Олександр Перванчук (ліворуч) та вуйт Руди-Гути Казімеж Смаль підписують договір про партнерство.