За дослідженнями медиків, споживання їжі, яку називають швидкою і, небезпідставно, «сміттєвою», подібне ефекту бомби уповільненої дії — почасти трапляється так, що хвороби, у виникненні яких звинувачують погану екологію, спадковість чи стреси, насправді «завдячують» своєю появою саме швидкому харчуванню.
Сухарики, чіпси, швидкорозчинні супчики чи вермішель... Дедалі частіше цей асортимент будь-якого продуктового кіоску чи супермаркету, відомий у всьому світі за терміном «джанк-фуд», замінює в раціоні, особливо дитячому, традиційний мамин борщ, кашу, сирники чи овочевий салат. 
Між тим медики б’ють на сполох — за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 177 мільйонів дітей у світі страждають на захворювання, викликані зайвою вагою. ВООЗ прогнозує, що до 2015 року з проблемою ожиріння зіткнуться 2,3 мільярда людей віком старше 15 років. Якщо розглянути ситуацію на прикладі одного лише невеликого міста Суми, то, за даними міського педіатра Оксани Сташко, нині на обліку в сумських лікувально-профілактичних закладах перебуває понад три тисячі дорослих і 356 дітей, які страждають на ожиріння 3—4 ступенів тяжкості. Та хіба лише зайвою вагою загрожує постійне вживання «джанк-фуду»?
Уже сьогодні у структурі захворюваності дітей патологія органів травлення посідає друге місце, причому за останні 20 років показник поширеності цієї патології збільшився майже вдвічі. Катастрофічно «помолодшали» такі захворювання, як панкреатит, гепатит, жовчнокам’яна хвороба, різноманітні кардіопатології, а гастрити вже трапляються у малюків до трьох років! У цілому ж у Сумах минулого року зареєстровано понад п’ять тисяч дітей з захворюваннями органів травлення, більше трьох тисяч страждають на запалення шлунку та 12-перстної кишки, 64 дитини — на виразку.
У сумського дитячого інфекціоніста Марини Корнієнко свій «топ-список» найшкідливіших продуктів. Передусім, це чіпси, що руйнують клітини нервової та кровотворної систем, викликають роздратованість, втомлюваність, анемію; солоні горішки й сухарики, наслідком вживання яких є патології системи травлення і зниження імунітету; звичні гамбургери, торти, тістечка з кремом та газовані напої. До речі, сумнівні «смаколики», які містять надмірну кількість солі, цукру, жирів, канцерогенних речовин, згідно з постановою Кабміну, заборонено продавати у шкільних буфетах. Та, по-перше, за словами співробітників санепідслужби, деяких керівників навчальних закладів це не зупиняє, а по-друге, хіба ж довго дитині добігти до найближчого магазину, в якому яскравими упаковками, що містять харчове «сміття», буквально заповнені всі вітрини?
Заборонити яскраву та агресивно-нав’язливу рекламу «джанк-фуду», на переконання фахівців, наразі нереально — надто великі кошти виробників та реалізаторів «швидкоїжі» на кону. Почати можна з малого — проводити просвітницьку роботу, пропагувати цінності здорового харчування та здорового способу життя. 
Ірина ВЕРТІКОВА, В’ячеслав ЖМУРКОВ.