Досі мало хто знає, що крім меду, дуже цінним натуральним продуктом харчування є квітковий пилок-обніжка, зібраний бджолами з медоносних рослин. Такий пилок містить 600 мікроелементів — все, що необхідно людському організму щодня, зауважують бджолярі. А медики свідчать: регулярна нестача бодай якогось одного елементу призводить до певного хронічного захворювання.
Пилкове ж зерно працює, як пилосос. Воно цілком потрапляє в клітину організму й відразу ж віддає свої користні поживні речовини, вбирає у себе шлаки й виводиться природним шляхом. Пилок-обніжка не алергійний, якщо його збирали бджоли, не годовані цукром, а здорова бджола працює тільки зі здоровими рослинами. Ринкового пилку в день можна з’їдати 100 грамів, причому він зберігається два тижні. Але коли його обробити розчином прополісу, законсервувати в меду й воску, то на добу достатньо однієї столової ложки для дорослого, а зберігається — більше року. Якщо ж пилок просочити не прополісом, а відварами із трав, то він стає ефективними ліками й харчуванням для органів серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, поліпшує пам’ять, зір, слух і зміцнює та підвищує імунітет, що для організму найважливіше, відзначають лікарі.
 
Крим.