Президент Петро Порошенко ставить перед Радою національної безпеки і оборони завдання зробити все для забезпечення максимальної ефективності бойових дій українських Збройних Сил.
 
«Ми маємо прямі та доведені випадки застосування проти України вогню з території Російської Федерації. Є відеодокази, є неспростовні розрахунки, свідчення, супутникові фотознімки, інша доказова база», — сказав Президент під час засідання РНБО, що відбулося в четвер, та додав, що є докази застосування з боку Росії систем залпового вогню «Град», зенітних ракет проти наших літаків. Тож, за його словами, «це переводить конфлікт в абсолютно іншу площину».
Президент заявив: «Мужність і героїзм українських воїнів, які утримують під вогневим контролем україно-російський кордон, вражаючі. Ми пишаємося нашими десантниками 79-ї бригади, нашими мотострілками 72-ї бригади, нашими спецназівцями». Також він окремо відзначив підрозділи Національної гвардії, які рішуче протистояли в бою з противником, якого ідентифіковано як російських військовослужбовців. «Вони вдалим маневром відійшли на опорний пункт і не лише захистили, зірвали операцію противника з оточення, а й перейшли в наступ», — цитує Президента його прес-служба.
Також П. Порошенко повідомив, що лише в середу було атаковано три українські літаки. «Майстерність наших льотчиків дала змогу зберегти їх, ми втратили лише один літак, а два посадили на аеродром, і я прийняв рішення про представлення до державних нагород обох пілотів», — повідомив глава держави.
Президент зауважив, що за його дорученням Генеральний штаб нині планує передислокацію військ. «Ми змінюємо тактику, яка дасть можливість нам якісно діяти в умовах безпосереднього залучення збройних сил іноземних держав», — сказав він.
Під час засідання РНБО також було проаналізовано можливість і необхідність часткової мобілізації та заслухано голову державного концерну «Укроборонпром» щодо забезпечення Збройних Сил сучасними зразками зброї і техніки.
За словами глави держави, незважаючи на дуже активну роботу з унеможливлення запровадження санкцій проти Росії за агресію в Україні, Європейський Союз спромігся довести свою єдність, свою солідарність з Україною в непрості для нас часи. «І заяви, і дії Європейського Союзу були достатньо рішучими», — підкреслив Президент.
Глава держави також відзначив перше рішення Європейського парламенту. «Перша резолюція, яку приймає новий Європарламент, — це резолюція по Україні. У ній окремо чітко наголошується на праві України на самозахист і висловлюється дуже серйозна підтримка всім політичним процесам, які нині відбуваються в Україні», — сказав Президент, висловивши впевненість, що «дуже чітка взаємодія міжнародних зусиль, наших Збройних Сил і силових підрозділів, уряду, місцевого самоврядування є сьогодні ключовою».
Петро Порошенко окремо відзначив рішення Президента США Барака Обами, «який уже де-факто перейшов на третій рівень санкцій, демонструючи рішучість у зупинці намірів вторгнення на територію України».
«Рішуча воля нашого народу до перемоги обов’язково приведе до перемоги. Відбудеться це завдяки тому, що для кожного громадянина України це буде його боротьба за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність. Тоді буде легко долати все: і економічні негаразди, і зовнішню агресію», — наголосив глава держави.
Після засідання РНБО Президент провів нараду з представниками депутатських фракцій та груп Верховної Ради України. Інформуючи про підсумки засідання та про трагедію з літаком авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», П. Порошенко звернув увагу, що «це не інцидент, не катастрофа, а терористичний акт».
Президент також повідомив про активізацію атак бойовиків на опорні пункти України поблизу кордону з Росією. «Усе це потребує дуже рішучої консолідації всіх гілок влади перед загрозою зовнішньої агресії та перед тероризмом, який не має меж», — наголосив глава держави.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).