Студенти і викладачі Національного медичного університету імені О. О. Богомольця стурбовані й обурені настійливими спробами місцевої влади за будь-яку ціну відібрати в університету спортивно-оздоровчий табір для студентів і викладачів «Медик», розташований у Кончі-Заспі під Києвом. Хтось, у інтересах кого діють юристи селищної ради Козина, серйозно зацікавився цим куточком первозданної природи за 20 хвилин їзди від Києва. Причому, як ви здогадуєтеся, зазіхнули не на ветхі дерев’яні і цегляні будиночки бази відпочинку, побудовані в 60—80 роках минулого століття, в яких за 87(!) гривень 21 день можуть відпочивати студенти. Головна мета — це 10 га землі із сосновим лісом, величезною лукою і 500-метровим виходом до ріки. Ще б пак, адже ринкова вартість сотки землі у цих місцях сягає 30 тисяч дол. США! Отож на кону ні багато ні мало — 30 мільйонів доларів... Нічого не скажеш, ласий шматок.
Земельна ділянка, яка є предметом спору, у районі селища Козин була передана у користування Національному медичному університетові імені О. О. Богомольця ще 1957 року для будівництва спортивно-оздоровчого табору для студентів і викладачів. Базу зводили у 60—80-ті і відтоді мало що змінилося. Одночасно тут можуть відпочивати до 500 осіб.
У сосновому лісі — дерев’яні будиночки відпочинку, що викликають спогади про піонерське дитинство. Журналістам, яких у «Медик» запросили студенти і викладачі, також показали величезну справжню луку, пляж, волейбольні, футбольні і баскетбольні майданчики, простору галявину, де все обладнано для відпочинку й ігор дітей. Ну а у відповідь на запитання, де ж котедж для ректора і номери люкс, директор табору Олександр Спірічев розсміявся:
«Немає у нас такого! Хоча ректор тут частий гість. Коштів на нові будівлі немає, але ми намагаємося підтримувати в порядку те, що є. Бачите, наш табір з усіх боків оточений палацами за п’ятиметровими парканами. І їм напевно муляє око лука замість англійського газону. Ну а влада, обрана народом, яка у народу відбирає землю, — це просто нонсенс».
«Медик» для більшості моїх друзів — це як бабусина дача, — пояснила студентка п’ятого курсу Дарина, що тут відпочиває. «Студенти налаштовані дуже категорично. Ми сприймаємо це як образу. 
Ми знаємо яке земельне свавілля діється в Київській області, і не допустимо, щоб у нас відібрали табір», — заявила «Голосу України» голова студентського парламенту Гордислава Карпенко.
Суть конфлікту полягає у тому, що оспорюється процедура видачі університету в 2003 році державного акта на постійне використання цієї землі, хоча термін позовної давності минув. До того ж йдеться навіть не про те, чия це земля, а хто мав право підписувати цей документ — обухівська чи козинська влада.
Здається, питання не варте виїденого яйця. Тим часом, законодавством не передбачається технічна можливість заміни державного акта. Щоб це зробити, потрібно «всього лише» пройти від самого початку всю процедуру землевідведення. І жодних гарантій, що в цьому разі університету вдасться отримати всі необхідні узгодження.
Адвокат Ігор Хасін, який представляє у суді інтереси медуніверситету, пояснив «Голосу України», що правова позиція медиків не безспірна, але була цілком достатньою, щоб виграти процес.
Він розповів, що ще у 20000-2003 роках з метою приведення правовстановлюючих документів на ділянку відповідно до нового законодавства, НМУ було проведено комплекс заходів і підготовлено проект землевпорядження, що пройшов узгодження у всіх необхідних інстанціях:
«Починаючи від Козинської селищної ради і закінчуючи Верховною Радою України. Було отримано позитивний висновок Державної землевпорядної експертизи і державний акт на право постійного використання цієї ділянки. При цьому земля залишилася у державній власності».
Однак у 2009 році селищна рада Козина подала позов про скасування рішення про передачу землі у користування, визнання недійсним державного акта на постійне використання цієї землі і повернення землі до складу земель запасу Козинської селищної ради.
«При цьому вони вимагають повернення в запас землі, що раніше була у складі земель Київського держлісгоспу, тобто навіть і не перебувала у складі земель запасу Козинської селищної ради. Отож вона не може бути туди і повернута», — пояснює юрист. Ще один нюанс — у селищної ради відсутні документи, що доводять, що ця земля взагалі знаходиться на території Козина. Справа у тому, що генеральний план смт, за словами адвоката, перебуває лише у стадії розробки, «тобто юридично визначити сьогодні, де знаходяться межі смт Козин, неможливо».
«Однак Господарський суд Київської області, не дослідивши матеріали справи, не одержавши доказів порушення прав позивача, порушивши підвідомчість розгляду спору, і не задовольнивши жодного клопотання НМУ, прийняв рішення на користь Козинської селищної ради. Причому повний текст рішення обсягом сім сторінок був підготовлений суддею протягом ... обідньої перерви. І в нас не виникає жодних сумнівів у тому, що процес був лише формальністю. При цьому суддя своєю ухвалою «повернув» селищній раді землю, що їй не належала. І таким чином суд надав право селищній раді розпоряджатися цією землею на свій розсуд», — наголосив адвокат.
Крім того, Ігор Хасін звернув увагу журналістів на такий факт: суддя Господарського суду Київської області, що прийняв цю справу до розгляду 25 травня, присягу судді склав лише 23 червня, тобто вже у процесі його розгляду: «При цьому суддею він був призначений вперше Указом Президента України від 13 травня цього року, тобто за 10 днів до прийняття справи до розгляду. Передача такої складної і резонансної справи судді, котрий навіть не склав присягу і не має взагалі жодного досвіду розгляду справ, є абсолютно нелогічною за наявності у Господарському суді Київської області достатньої кількості досвідчених і висококваліфікованих суддів, що спеціалізуються саме на земельних спорах».
У середу НМУ ім. О. О. Богомольця подав апеляцію на рішення Господарського суду Київської області. Керівництво університету стверджує, ситуація, що склалася зі спортивно-оздоровчим табором «Медик», — це приклад грубого порушення українського законодавства.
«Нас хочуть позбавити права відпочивати на нашій, історично закріпленій за університетом, за державою, землі. Ми сподіваємося, що це прикра помилка, і в зв’язку з цим звертаємося до громадськості, депутатів Верховної Ради, уряду і засобів масової інформації. Ми хочемо, щоб вони були в курсі того, що відбувається, і допомогли нам відстояти свої права», — заявив «Голосу України» доктор медичних наук, професор, член-кореспондент АМН України, проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Яворовський.
«Отут, мабуть, роздали і розпродали все, що могли, а ми ось залишилися. Але гадаю, що здоровий глузд переможе, і ми відстоїмо наш табір», — заявив в інтерв’ю «Голосу України» декан медичного факультету №3 Віталій Майданик. «Існує версія, що цю землю просто повернуть у користування селищної ради, а та, мовляв, нам її, у свою чергу, передасть. Але ми ж розуміємо, що як тільки вона її отримає, то нам її точно не повернуть», — посміхається декан.
На жаль, почути думку другої сторони конфлікту «Голосу України» так і не вдалося. Двічі протягом дня, проведеного у Кончі-Заспі, журналісти приходили поговорити з головою селищної ради або юристом. Однак представників провідних українських ЗМІ навіть на поріг селищної ради не пустили. Незважаючи на настійні прохання про коментарі, через броньовані двері так ніхто і не вийшов. Показово, що в розпал робочого дня, зі слів, либонь, охоронця, який розмовляв з нами через переговорний пристрій, було оголошено, що в будинку нікого немає.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.