Після завершення роботи четвертої сесії Верховної Ради шостого скликання глава парламенту Володимир Литвин звернувся до всіх людей та українського суспільства, кожної родини і застеріг від посилення політичного протистояння. Голова Верховної Ради заявив, що остаточно вирішив брати участь у наступних президентських виборах і розраховує на перемогу.
— Розвиток подій в Україні на основі хаосу й безладу триває, а восени слід очікувати піку політичного протистояння, олігархічних війн, зведення рахунків під гаслами забезпечення добробуту українського народу. Натомість відбуватиметься погіршення економічної, соціальної ситуації у країні. З огляду на те, що в грудні 2008 року, погодившись очолити Верховну Раду, я все зробив, щоб вирівняти ситуацію і не дати Україні впасти, ввести розвиток політичних, економічних та інших процесів у більш-менш прогнозоване річище. Певною мірою це вдалося зробити. З’явилася можливість заспокоїти українське суспільство і дати надію. Разом із тим останнім часом наростає політичний параліч української влади і більше того — влада цілеспрямовано входить у цей параліч, демонструє свою повну неадекватність і бездіяльність. Будь-які мої ініціативи звести разом усіх українських очільників, спільно визначити перелік необхідних завдань, для того щоб практичною роботою продемонструвати спільну відповідальність за те, що відбувається в Україні, щоб люди заспокоїлися і відчули відповідний затишок, усі ці заклики розбиваються об стіну глухого нерозуміння. Більше того — ревнощів і політичного спротиву.
Переконаний, що лише в такий спосіб можна було продемонструвати політичну відповідальність політиків, політичних сил і державних діячів. Разом із тим відсутність їхньої реакції свідчить про те, що їх влаштовує такий стан речей. Саме тому сьогодні заявляю про те, що остаточно прийняв рішення про участь у кампанії з виборів Президента України для перемоги. Я даю собі звіт у тому, що країні потрібно дати новий, зрозумілий і прийнятний для людей курс, потрібно навести рішуче порядок, забезпечити відповідальну владу і дати можливість кожній людині відчути себе людиною. Я звертаюся до всіх в Україні з проханням дати оцінку дій, які відбуваються сьогодні в українській владі та державі. Далі такого безчестя країни спокійно спостерігати не можна. Бо кожна людина повинна для себе уявити, що буде в країні, в державі, з їхніми сім’ями, з кожною людиною, якщо дати можливість отримати цим політикам всю повноту влади. Вони себе продемонстрували уже в усі свої часи. Звертаюся до всіх і до кожного: зрозуміти, перейнятися відповідальністю того, що за владу не потрібно голосувати, владу потрібно обирати. І сьогодні мають прокидатися всі люди, які розуміють свою відповідальність за своїх дітей, родини і країну. Тільки разом можна буде досягти того результату, на який заслуговують наші люди, наш народ і наша держава.
Записала Юліана ШЕВЧУК.