Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості» від 18 грудня 2008 року таким, що не відповідає Конституції в цілому через порушення встановленої Конституцією процедури набрання ним чинності. 
Даним законом, зокрема, вносилися зміни до законів «Про Єдиний митний тариф», «Про податок на додану вартість», передбачалося здійснення до 1 січня 2011 року закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти у вітчизняних виробників, крім товарів, які не виробляються в Україні.
Як зазначено у рішенні КС, закон прийнято Верховною Радою 18 грудня 2008 року, однак Президент повернув його зі своїми пропозиціями до ВР для повторного розгляду. Парламент повторно прийняв закон 15 січня 2009 року, а Голова Верховної Ради 20 січня 2009 року направив його Президентові. Закон був підписаний главою держави 30 січня 2009 року і опублікований в офіційних виданнях із зазначенням дати прийняття — 18 грудня 2008 року. Юридичним наслідком повернення Президентом закону для повторного розгляду є скасування останніх результатів голосування і відкриття процедури його повторного розгляду у ВР, яка має право враховувати або не враховувати пропозиції Президента до закону і прийняти його знову. За таких обставин датою прийняття закону слід вважати дату його остаточного голосування за результатами повторного розгляду. Оскільки прийняття закону за наслідками повторного розгляду Верховною Радою відбулося 15 січня 2009 року, то саме ця дата повинна зазначатися при офіційному оприлюдненні та опублікуванні закону.