«Україна йде шляхом модернізації системи місцевого самоврядування. Переконаний, що тільки з якісним, сучасним місцевим самоврядуванням європейського стилю ми зможемо стати процвітаючою країною з розвиненою місцевою демократією», — заявив заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський під час зустрічі з делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи на чолі з Президентом Конгресу Хервігом Ван Стаа.
Утім, зауважив заступник глави парламенту, здійснення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади потребує внесення відповідних суттєвих змін до Конституції України.
Р. Кошулинський нагадав, що 26 червня Президент Петро Порошенко подав на розгляд парламенту законопроект «Про внесення змін до Конституції України», в якому переважна більшість запропонованих змін стосується саме децентралізації публічної влади та посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування.
Заступник Голови Верховної Ради зазначив, що нині ці пропозиції активно обговорюють у депутатському корпусі. Деталізуючи зміст запропонованих змін, політик пояснив, що зміни до Основного Закону країни можна розділити на три частини: про повноваження Президента, про виборче законодавство та про місцеве самоврядування. Стосовно останнього, то проектом пропонується докорінно змінити засади організації та функціонування органів місцевого самоврядування шляхом забезпечення права і спроможності жителів громад у межах Конституції і законів України самостійно вирішувати питання місцевого значення в інтересах місцевого населення як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.
За словами Р. Кошулинського, це збільшує самостійність та відповідальність органів місцевого самоврядування перед громадянами й, відповідно, посилює контроль на місцях. Він підкреслив, що «основна дискусія, яка сьогодні є в парламенті, — це виписані чіткі повноваження представника Президента, його призначення і відкликання та часткові пропозиції щодо ухвалення додаткових законодавчих актів, законів України, які б доповнювали ці зміни».
Одним із проблемних питань Р. Кошулинський назвав надання дозволу органам місцевого самоврядування щодо врегулювання функціонування недержавної мови на певній території.
Заступник Голови Верховної Ради зазначив, що після отримання висновку від Венеціанської комісії, куди офіційно направлено проект змін до Конституції України, парламент буде готовий розглядати це питання по суті.
«Сподіваюся, що Венеціанська комісія підготує висновки у стислі терміни, оскільки це є важливим для того, щоб зміни до Конституції могли бути ухвалені протягом поточної сесії Верховної Ради», — наголосив Р. Кошулинський.
У відповідь Президент Конгресу Хервіг Ван Стаа зауважив, що Європейський альянс «з великим позитивом сприймає налаштування України на проведення конституційної реформи і в багатьох питаннях готовий до співпраці з українською державою». Утім, зауважив він, «місцеве самоврядування не може розвиватися без стабільності та миру в Україні». «Повага до суверенітету України, територіальної цілісності і непорушності кордонів завжди залишиться головним пріоритетом для Європи», — сказав Хервіг Ван Стаа.
Прес-служба Верховної Ради.