Фінансово-економічна криза спричинила заборгованість населення перед банками та кредитними спілками. Намагаючись повернути свої гроші, вони подекуди діють не зовсім законними методами. Про це йшлося на вчорашньому «круглому столі» «Іменем України, або Чи можна спокійно споглядати на підміну судової влади і функцій держави?». У ньому взяли участь політики, зокрема народний депутат Юрій Кармазін (фракція «НУ—НС»), представники банків, потерпілі від фінансових установ.
За словами потерпілого Руслана Кузьміна, його запросили до одного з банків нібито для укладання угоди про реструктуризацію боргу. Натомість запропонували підписати акт прийому-передачі його автомобіля у власність банку. Коли клієнт не погодився, права та ключі від автівки у нього вирвали з рук. Руслан звернувся у відділок міліції, але в порушенні кримінальної справи хлопцеві відмовили. Аналогічно зреагувала і прокуратура. Там пояснили: це не їхня справа.
Про інший випадок розповіла ще одна потерпіла Вікторія Кузьміна. Коли вона прийшла до фінустанови по соціальну допомогу, що нараховує їй держава для догляду за дитиною, банківський працівник «ощасливив»: кошти переказано на рахунок погашення кредитного боргу. Коли жінка отримала роздруківку виплат, з’ясувалося, що такі операції банк проводив щомісяця, переказуючи від 50 до 100 гривень. Щоправда, забуваючи повідомити про це саму Вікторію Кузьміну.
Найзухваліший випадок, за словами голови координаційної ради асоціації антиколекторів та правозахисників «Ваша надія» Федора Олексюка, стався у Дніпропетровську. Там один відомий банк вдався до підробки рішень районного суду про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Такі судові вердикти отримали понад 30 тисяч позичальників. Цим фактом уже зацікавилася прокуратура, порушивши кримінальну справу.
Федір Олексюк сподівається, що «круглий стіл» допоможе врегулювати стосунки між банками, їхніми клієнтами та владою. Якщо ж голос громадськості виявиться непочутим, то він закликає провести по всій країні акцію «Що посіяли, те й пожинайте, або Ні свавіллю капіталу і бездіяльності влади!». Підготували й відповідну методику з рекомендаціями, як відмовитися від оплати за кредитом. Скажімо, просити суд визнати договір недійсним.
Утім, найкращий спосіб не потрапити під банківський прес — це просто не бути його клієнтом, переконаний Віталій Черняховський, головний координатор громадянської компанії «Форум порятунку Києва». Адже банки — це пилососи, які витягують наші кошти.