На Волині працювала комісія з питань транскордонного співробітництва та охорони навколишнього природного середовища парламентської Асамблеї Україна — Польща. Представники делегацій ознайомилися з роботою прикордонних контрольно-пропускних пунктів «Ягодин» та «Устилуг», функціонуванням Шацького національного парку, обговорили на спільному засіданні робочої комісії проблеми обслуговування перетину кордону, процедури отримання віз громадянами України та екології. Детальніше про роботу комісії та досягнуті домовленості розповідає її співголова, народний депутат України (фракція «Блок Литвина») Микола ШЕРШУН (на знімку).

 

— Взаємодія парламентаріїв сусідніх країн — вкрай важливий механізм розв’язання спільних проблем, особливо в їх транскордонному контексті. Ми зібралися з благородною метою — сприяти поглибленню дружніх відносин між Україною та Польщею, подальшому налагодженню тісних економічних, політичних, культурних контактів, вирішенню екологічних проблем, усуненню перешкод у взаємному спілкуванні наших громадян.

Щодо транскордонних природоохоронних територій, то маємо вже українсько-румунський біосферний резерват «Дельта Дунаю», польсько-словацько-український «Східні Карпати». Здійснюється робота зі створення польсько-українського біосферного резервату «Розточчя», а також підготовчі роботи щодо створення українсько-румунського транскордонного в Марамароських горах та угорсько-українського — в Закарпатті. У травні цього року 21 сесія Міжнародної координаційної ради з програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» надала статус біосферного заповідника національному природному парку «Деснянсько-Старогутський», який є частиною створюваного транскордонного російсько-українського біосферного резервату в басейні річки Десна.

А на теренах Полісся, точніше на прикордонній території трьох держав — України, Польщі, Білорусі, планується створити біосферний резерват «Західне Полісся». До його меж мають увійти насамперед існуючі природно-заповідні території різних категорій, які розміщуються поблизу кордону, та частково прилеглі до них і збережені в природному стані мальовничі ділянки. Ці території являтимуть єдиний комплекс для збереження біорізноманіття західної частини поліського регіону та його раціонального рекреаційного використання. З боку України до складу цього резервату увійдуть Шацький національний природний парк та прилеглі до нього території площею 75 тисяч гектарів. Уже й підготовлено проект міжурядової Угоди про створення біосферного резервату «Західне Полісся», після підписання якої ЮНЕСКО прийме рішення про надання відповідного статусу. Учасники засідання комісії з питань транскордонного співробітництва та охорони навколишнього середовища вирішили звернутися до відповідних установ Європейського Союзу щодо фінансування спільних українсько-польських біосферних резерватів.

Але в питаннях українсько-польського співробітництва є певні труднощі, зокрема щодо функціонування пунктів пропуску для автомобільного сполучення. Їх не вистачає. За європейськими нормами, на 20—30 кілометрів кордону має бути один пропускний пункт. Відтак — було заплановано будівництво на українсько-польському кордоні нового контрольно-пропускного пункту «Адамчуки—Збереже». Але в ході роботи міжурядової координаційної ради в Ягодині на початку липня польська сторона відмовилася взяти участь у будівництві цього переходу. Тому на своєму засіданні ми вирішили звернутися до урядів обох країн з проханням повернутися до цієї проблеми.

Не все гладко й щодо візових проблем. Зокрема, ще трапляються випадки неналежного виконання положень Угоди консульськими установами Польщі в Україні.

Ми також домовилися про реалізацію спільного пілотного проекту щодо будівництва пішохідно-велосипедних переходів, які матимуть насамперед туристичне значення.

 

Рівне.