Зміни до закону про вибори Президента в частині формування списків виборців відкриють широкі можливості для фальсифікації результатів виборів. Таку думку висловив на прес-конференції експерт з виборчого законодавства Олександр Воробйов.
Експерт відзначив, що з прийнятого в першому читанні законопроекту про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України» в результаті гострої критики було вилучено норму про формування виборчих комісій з представників лише парламентських політичних сил. Водночас у законопроекті залишилася низка норм, які дають можливість для фальсифікації результатів виборів. Це, зокрема, можливість внесення до списку виборців для голосування в день виборів за рішенням голови, заступника або секретаря дільничної виборчої комісії, а не суду, як це передбачено чинним законом. А також норми законопроекту, які передбачають передачу повноважень з перевірки Державного реєстру виборців від Центральної виборчої комісії органам ведення реєстру на місцях. При цьому кандидати в президенти та їхні представники будуть позбавлені можливості перевірити зміни в реєстрі виборців. Окрім того, зміни до закону передбачають обмеження для судів строку розгляду скарг на порушення до двох днів, що, на думку експерта, практично унеможливлює захист виборчих прав як громадян, так і кандидатів.
Присутній на прес-конференції координатор виборчих проектів громадянської мережі «Опора» Юрій Лісовський нагадав, що законопроект передбачає можливість оскарження в судах діяльності або бездіяльності тільки виборчих комісій та кандидатів у президенти. А діяльність чи бездіяльність органів влади, керівників підприємств і організацій не підлягають оскарженню.
Вл. інф.