19 років тому — 16 липня 1990 року — Верховна Рада ще тодішньої Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Тоді Україна стояла на роздоріжжі — однією ногою ще в СРСР, а другою — вже у новітній історії. Відтоді в літопису нашої держави розпочалася нова сторінка — епоха утвердження України як самостійної та незалежної держави.
Декларацію було прийнято ще за часів існування СРСР на виконання резолюції XXVІІІ з’їзду КПУ «Про державний суверенітет Української РСР», а її положення зводилися до забезпечення суверенітету в складі Союзу. У ній ідеться про «суверенну національну державу», хоча за чинною в той час конституцією Україна була союзною республікою з обмеженим суверенітетом. Вона ще не мала власних збройних сил, дипломатичних стосунків з країнами поза радянським блоком, не мала й права самостійно визначати соціальний лад. Єдиним джерелом влади Декларація проголосила народ України, який визначено як громадян усіх національностей. Декларацією проголошено самовизначення народу та народовладдя, принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, територіальну цілісність України в межах наявних кордонів, економічну самостійність, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку, право на власні збройні сили, внутрішні війська та органи державної безпеки. Україна урочисто проголосила про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. Ці базові положення потім лягли в основу Конституції та законів України.
Після 16 липня 1990 року було ще багато визначальних подій — проголошення Незалежності, ухвалення Конституції, створення законодавчої бази, нові виклики та протистояння. Але Декларація про державний суверенітет України, як вперше сказане на законодавчому рівні слово про українську державу, залишається символом.