«Підвищувати тарифи на комунальні послуги було потрібно», —  сказав учора на прес-конференції Василь Яструбинський, начальник Головного управління з цінової політики КМДА, та додав, мовляв, київська влада намагалася зробити це «непомітно для більшості киян»: «Ми спробували піти протоптаним шляхом більшості областей країни — підняти тарифи для юридичних осіб та бюджетних установ. Та нам цього зробити не дали. Ще й до державного бюджету забрали 7,5 млрд. гривень міських коштів. Хоча й половини з них нам було б достатньо, щоб не піднімати тарифи. От і довелося йти на зростання вартості послуг ЖКГ для усіх».
Щоправда, як уже повідомлялося, будуть і ті, хто отримуватиме безготівкову адресну допомогу, — це майже 350 тисяч квартир. Але щоб оформити субсидію, віднедавна доводиться вистоювати у досить довгих чергах. Адже охочих розділити новий «тарифний тягар» із державою щодень більшає.
Пан Яструбинський переконує: попри підняття цін, тарифи у столиці й досі залишаються одними з найнижчих у країні.
— Навіть після збільшення цін ми посідаємо 19—23-ті місця по Україні за вартістю комунальних послуг. І це при тому, що середня заробітна плата у нас вища, ніж у більшості регіонів країни.
Водночас низькі тарифи, за словами міського чиновника, породжують і відповідну якість послуг, наче за формулою: що платимо, те й маємо. «Спробуйте, прийдіть у магазин і купіть собі ковбаси за 100 гривень, маючи при цьому двадцятку в кишені. Вам не продадуть. Так само і з тарифами. Рахуйте, середня вартість утримання 1 метра квадратного будинку вартує комунальникам 2 грн. За старими тарифами платили по 1,01 грн. Відніміть ПДВ, маєте 80 копійок. Коли витрачається 2 грн., а повертається 80 копійок, то яка може бути якість? З новими цінами ми все одно не випереджаємо затрати, а тільки трохи їх «доганяємо».
Ще одна проблема — недобросовісні платники. На сьогодні борг киян з оплати комунальних послуг перевищує 300 млн. гривень. І найприкріше, на думку В. Яструбинського, що законодавчо не виписано жодної процедури з повернення боргу. «Раніше була хоча б пеня, а зараз і її немає. Дехто не платить, бо знає, що йому нічого за це не буде. Це потрібно змінювати», — переконує міський чиновник.
А столична опозиція тим часом називає нові тарифи «несправедливими» і закликає усіх киян звертатися до суду. І вже навіть має перші «плоди» антитарифної кампанії. Шевченківський районний суд столиці зупинив дію розпорядження КМДА щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Опозиціонери вимагають перерахунку, а от пан Яструбинський припускає, що цього може і не статися, і додає, мовляв, і гадки не має, що трапиться зі сферою ЖКГ, якщо нові тарифи буде скасовано. Буцімто вони були ледь не останнім рятівним кругом галузі.
А от Михайло Кальтагейсер, голова Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) «Перший будинок», переконує: вихід із «комунальної кабали» полягає у реформі ЖКГ або щонайменше створенні ОСББ. Мовляв, члени останнього платять тільки за те, чим користувалися. Мало того, вони розуміють, що від сплати кожного залежить стан їхнього будинку. І наостанок, знають з кого запитувати, куди поділися кошти.
Між тим, за словами пана Яструбинського, тарифи у столиці зросли тільки на 50 відсотків від необхідного. Чи буде ще одне подорожчання і коли його очікувати, чиновник не знає. Каже, на разі це питання у міській раді не порушується. Мовляв, залежатиме все від економічної ситуації у країні та певною мірою від дій уряду.
На знімку: пенсіонери стоять у черзі для здавання документів на субсидію в одному з відділень субсидій управлінь праці та соціального захисту населення в Києві.