У Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) ім. М. Ярошенка презентували «Гетьманський килим». Створила його на грант Президента України молода художниця-килимарка з Решетилівки Ольга Пілюгіна. Кошти гранта пішли здебільшого на придбання матеріалів.

Оскільки Ольга Пілюгіна представляє відому мистецьку родину, то своєрідним «обрамленням» згаданого килима стали живописні роботи батька майстрині Євгена Пілюгіна, вишиті рушники матері Лариси Пілюгіної та килими і народні іграшки сестри, Наталії Дмитренко. Все це увиразнює твір Ольги. Попри гетьманську тематику, на його «полі» розміром 2х3 метри немає гербів, символів влади чи зброї.

Велич козацької доби художниця передала насамперед золотавою кольоровою гамою, що має понад 60 (!) відтінків, і національною орнаментикою з її диво-птахами, квітами та неодмінним деревом життя. Свій килим Оля ткала вручну на старовинному вертикальному верстаті. Використовувала лише натуральну вовну. Загалом на роботу пішло близько семи місяців.

На презентації нового твору авторка подякувала Національній спілці майстрів народного мистецтва України та її голові Євгену Шевченку, котрий після перегляду попередніх робіт мисткині запропонував їй узятися за такий килим.

На знімку: Ольга Пілюгіна біля двох своїх кращих творінь — «Гетьманського килима» і сина Павлуся. 

Фото автора.