«Як тебе не любити, Києве мій!» Проникливими рядками незабутнього Дмитра Луценка кияни освідчуються в коханні місту над Дніпром. А поети-інваліди, котрі тут мешкають, зробили це також у збірці віршів під назвою: «Київ, ти   моє натхнення».

Твори видала Народна академія творчості інвалідів під егідою управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці КМДА, столичного осередку громадської організації Спілки інвалідів України. На сторінках збірки представлено імена незрячих та з вадами зору поетів. Приміром, незряча Марія Романенко, яка працює складальницею на навчально-виробничому підприємстві №2, опублікувала ліричну сповідь. Інваліди зору ІІ групи, учасник Великої Вітчизняної війни Георгій Кірєєв — добірку віршів, а Жорж Шанаєв, у минулому водолаз, до того ж і художник-аматор — текст жартівливої пісні «У Києві на Подолі». Віртуальну мандрівку вулицями й площами міста ілюструють репродукції світлин з «Малой энциклопедии Киевской старины» під редакцією Анатолія Макарова.
Сто років!
Саме сто років тому на робітничій околиці столиці — Деміївці (нині Голосіївський район) запрацювала земська бібліотека. Стелажі встановили в народній чайній, що опікувалася, як зафіксовано в документах Київської повітової земської управи, «організацією здорового дозвілля громадян». До бібліотеки тоді записався 21 городянин.
— Нині на полицях — майже 25 тисяч видань на універсальну тематику. Ними користується 4150 читачів, — розповідає завідувачка бібліотеки Галина Козлова. — Це переважно молоді кияни, а також вихованці шкіл-інтернатів №№9 та 11 для дітей з вадами зору і слуху. Вони беруть участь у літературно-мистецьких проектах. У нас працюють лекторії, де обговорюються теми: «Аналіз причин світової кризи», «Європейські стандарти прав людини». А краєзнавці мають змогу дізнатися чимало цікавого з «біографії» Києва, Голосіївського району та його історичної місцини — Деміївки.
У читальній залі — чимало довідкової, науково-методичної, навчальної літератури, низка періодичних видань, що їх передплатила райдержадміністрація. Бібліотекою опікується депутат Київради Юрій Дмитрук, зокрема, власним коштом поповнює новинками книжковий фонд.