Спекотного літнього дня навряд чи хто відмовиться поласувати прохолодним морозивом. Але чомусь останнім часом воно здається не таким смачним, як у дитинстві.
Фахівці кажуть, що смак змінився не тому, що ми виросли. Стало іншим саме морозиво: у молочному має бути 0,5—7,5% жиру, у вершковому — 8—11,5%, а в пломбірі — 12—20%, до того ж він не повинен містити рослинних жирів.
Начальник хроматографічної лабораторії «Укрметртестстандарту» Володимир Кищенко зазначає, що за останні два роки статистика геть невтішна: 90% пломбіру — фальсифіковано. Майже вся така продукція виготовляється на рослинних жирах, а в деяких випадках використовують найдешевшу пальмову олію. Але іноді виробник вносить їх, навіть не підозрюючи цього, додаючи за рецептурою згущене молоко.
Ще одна проблема: ягоди, фрукти, натуральні сиропи заміняють синтетичними барвниками. Європейські виробники заборонили їх використовувати, зокрема, Е-124 — у дитячому харчуванні. Адже він може спричинити дитячу гіперактивність, затримку в розвитку. Але в вітчизняному продукті його використовують. 
Фахівці не радять уживати популярний нині фруктовий лід, який містить воду, цукор, стабілізатори, харчову кислоту, ароматичні речовини й різні барвники. Його вже внесли до списку «сміттєвої їжі», що не корисною для організму. Тому такий продукт варто вилучити з харчування або обмежити його споживання. Але якщо неможливо утриматися від спокуси — обирайте біле морозиво без барвників, глазурі та інших добавок. А також зверніть увагу на те, що смак і запах якісного морозива мають бути чистими, структура — однорідною, без відчутних часток цукру і льоду.
На думку фахівців, змінити ситуацію зможе сертифікація і ринковий контроль, що ефективно працює в країнах ЄС. Там діють штрафи, вилучення продукції з ринку, оприлюднення негативних результатів, що може спричинити величезні збитки для компаній-порушників. Але чи можливий такий контроль у нас?