Медичні установи столиці фіксують дедалі більше харчових отруєнь: забезпечити збереження продуктів за 30—35 градусів у тіні непросто. Буває, не витримують навіть холодильники.
Фахівці кажуть, що люди отруюються м’ясом і рибою, а нерідко й випічкою, у якій використано заражені сальмонельозом яйця. Висока температура повітря створює сприятливі умови не тільки для хвороботворних бактерій. Інтенсивно розмножуються гельмінти та паразитичні комахи. Придбання у спеку продуктів на «точках» ризиковано. Утім,  і купівля в магазині не гарантує якості.
Але не завжди винна тільки спека. Адже часто товар потрапляє в торгівлю, вже коли він почав псуватися, а несумлінні продавці наполегливо пропонують покупцям продукти, які уже потрібно тільки знищити. Однак установити термін їхнього виготовлення в багатьох випадках неможливо: виробники й торговці змінюють на упаковках терміни реалізації, позбавляючись залежалого товару.
Буває, самі споживачі легковажно купують сумнівні харчі. Головний санітарний лікар Деснянського району столиці Олексій Красножон каже, що особливо небезпечні «точки» швидкого харчування з біляшами та шаурмою. У спеку термін зберігання продуктів скорочується в кілька разів: молоко на столі скисає за 2—3 години, котлети стають непридатними через 4—5, а свіжа риба без холодильника псується за 3—4 години. Термін придатності продуктів швидкого харчування ще коротший: шаурма і кури гриль — 1,5 години, біляші та пиріжки з м’ясом — 1 година, хот-доги — менше години. А сосиска в хот-дозі псується швидше, ніж навіть овочі з майонезом.
Що робити, аби вберегтися від отруєнь продуктами? Фахівці Товариства із захисту прав споживачів радять насамперед перевірити дату виготовлення і термін реалізації. Але часто лише вдома з’ясовується, що товар непридатний. У такому разі слід вимагати в продавця сертифікат на товар чи накладну, що є законним правом споживача. Торговельна організація зобов’язана прийняти назад неякісний товар, повернувши покупцеві гроші. В противному разі на неї очікують перевірка, вилучення партії товару та штраф. Варто зберігати чек і не купувати продукти, що швидко псуються, там, де немає касового апарата. Якщо конфлікт із продавцем не вирішується, вимагайте старшого по зміні або директора магазину. Якщо і це не допомагає — звертайтеся до Товариства із захисту прав споживачів і районної СЕС із чеком та упаковкою товару. На підставі цього споживач має право звернутися до суду.
Ви не готові до таких випробувань? Тоді просто самі будьте пильні!